Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 16 noiembrie 2022

schengen.png

Plăcuța care marchează una din intrările în orășelul Schengen din Luxemburg, cel care a dat numele Tratatului european
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

„Este momentul să-i spunem bun venit României în Schengen. Așteptarea a fost prea lungă”. Este mesajul Comisiei Europene, după reuniunea comisarilor pe tema extinderii spațiului de libera circulatie. O decizie finala este asteptata in 8 decembrie, la Consiliul Justitie si Afaceri Interne.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Reprezentanții statelor membre NATO  ar putea  discuta o solicitare de consolidare a apărării aeriene pe aripa estică a alianței, dupa incidentul de ieri de la granita polono-ucraineană. Presedintele polonez a transmis ca nu va invoca articolul 4 din Tratatul NATO si a calificat situatia ca fiind un incident nefericit.

Fara sa mai astepte avizul Comisiei de la Venetia, presedintele Klaus Iohannis a promulgat legile justitiei. Criticate de o parte a magistratilor si a societatii civile, ele au fost declarate constitutionale de CCR care a respins sesizările depuse de USR, AUR şi Avocatul Poporului cu privire la pachetul legisslativ.

Si, ajuns la final, summitul G20, adoptă o declaraţie în care majoritatea statelor membre critică dur războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei si cer prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale

 
Emisiunea 40 de minute din data de 16 noiembrie 2022