Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 18 noiembrie 2022

schengen.jpg

Controalele la granitele interne ale spatiului Schengen au fost reintroduse provizoriu dupà atentatele din noiembrie 2015 de la Paris
Controalele la granitele interne ale spatiului Schengen au fost reintroduse provizoriu dupà atentatele din noiembrie 2015 de la Paris
Sursa imaginii: 
Reuters/Joan Castro

Inca un stat se opune aderarii Romaniei la Schengen!  Austria nu va fi de acord cu o extindere a spațiului de libera circulatie, a anunțat astazi ministrul  de interne de la Viena, care justifica: „Situația din Europa arată foarte clar că protecția frontierelor externe a eșuat”. Romania nu mai poate fi tratata ca o tara de rangul doi, spune la RFI deputatul PNL Alexandru Muraru, in contextul dosarului Schengen. Argumentele liberalului in aceasta seara.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Comisia Europeana ne transmite clar- plafonul de 9,4% face parte din măsura de reformă a pensiilor iar revizuirea pensiilor speciale - „care includ pensiile militare” - este o etapă pe care România trebuie să o parcurgă la sfârşitul acestui an. De îndeplinirea ei depinde delocarea celei de-a treia cereri de plată din cadrul PNRR. De la Bucuresti, premierul Ciuca spune că nu se pune problema ca pensiile sa nu creasca si aminteste ca  pensiile militare au fost modificate prin lege și sunt pe bază de contributivitate.

Iar Franța riscă să se confrunte chiar de la începutul anului viitor cu pene de curent. Este un avertisment lansat de operatorul sistemului francez de transport de energie electrică iar motivul este legat de întârzierile acumulate la repornirea unor reactoare nucleare sau de greve. Avertizarea apare dupa ce toată vara autoritățile au dat asigurări populației că nu vor fi probleme în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică.

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 18 noiembrie 2022