Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 21 noiembrie 2022

schengen_illustration.jpg

Schengen
Sursa imaginii: 
@European Commission

Cu Olanda, Suedia si Austria care se opun aderarii Romaniei la Schengen, ce sanse mai are Bucurestiul sa se alature spatiului de libera circulatie? In 8 decembrie este prevazut Consiliul Justitie si Aafaceri Interne care va lua decizia finala.  Discutam pe larg in aceasta seara…

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

In contextul crizei energetice, presedinta Maia Sandu este astazi la Paris, la o noua conferinta de sprijin pentru Moldova. Platforma este o inițiativă a Germaniei, Franței și României, lansată în aprilie. Chisinaul a primit deja promisiuni de ajutoare în valoare de aproape 700 de milioane de euro.

Primul exercițiul de blackout din România a avut loc sambata, la Mediaș, in judetul Sibiu. Monica David de la Asociația Energia Inteligentă care a organizat simularea ne va vorbi despre rezultatele ei dar si despre cum raspunde zvonurilor si panicii care au insotit acest exercitiu.

Moldova devine un bazin de forţă de muncă. In regiunea de Nord Est raportul dintre pensionari și populația activă înclină către angajați. Iar judeţul Iaşi este, potrivit statisticilor, cel mai tânăr din ţară. Numai că infrastructura nu ține pasul cu valul tinerilor care aleg aceasta zona. In plus, sociologul Ciprian Iftimoae atrage atenția că România continuă să fie o țară de emigrare.

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 21 noiembrie 2022