Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zebra: Pia Massaci la Palatul Suțu

pia1.jpg

Sursa imaginii: 
Mihaela Dedeoglu / RFI România

Născută în 1908, la Constanţa, Pia Massaci este o artistă mai puțin cunoscută, a cărei viață și operă se află în curs de cercetare. Pia Massaci este reprezentată în patrimoniul Pinacotecii București cu trei lucrări (Piața Matache Măcelaru, Flori și Palatul Elisabeta), dintre care două au fost prezentate în cadrul expoziției ”Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România, organizată de către Muzeul Municipiului București în cadrul Art Safari 2021”.

Pia Massaci a studiat la București cu Jean Al. Steriadi. Începând din 1935, artista a participat cu lucrări de pictură și grafică la Saloanele Oficiale. Lucrările sale sunt semnate în general cu Pia Massaci-Căpșuneanu, Pia Massaci sau Pia Massaci Cojocaru – în funcție de perioada în care acestea au fost realizate.

Astfel, artista se prezintă Pia Massaci-Căpșuneanu sau Pia Căpșuneanu-Massaci la Salonul Oficial de pictură și sculptură din 1935, unde a expus Autoportret și Păpuși italiene, la Salonul Oficial de pictură și sculptură din 1940, unde a prezentat Cap de expresie sau la Salonul Oficial de toamnă din 1940 – desen, gravură, afiș, unde a participat cu peisajul Constanța port, lucrare ilustrată și în catalogul expoziției.

La Salonul Oficial de pictură și sculptură din 1944 a semnat Pia Massaci și a expus lucrarea intitulată Flori, iar în anul următor a prezintat o Marină și a început să semneze Pia Massaci Cojocaru. Tot Pia Massaci Cojocaru o regăsim și la următoarele saloane la care participă: Salonul Oficial de toamnă din 1945 – desen, gravură, afiș (Peisagiu, Figură, Flori la fereastră), la Salonul Oficial de pictură și sculptură din 1946 (Peisagiu) și la Salonul Oficial – expoziții retrospective din 1947, unde expune tot un peisaj.

La expozițiile Tinerimii artistice a participat în 1942 și în 1947. În 1953 s-a numărat printre artiștii de la Expoziția Anuală de Stat a Artelor Plastice (pictură, sculptură, grafică), prezentând, la secțiunea pictură, uleiurile Flori de nalbă și Maci de câmp. Semnează, din nou, Pia Massaci.

În cadrul acestei expoziții sunt prezentate atât picturile aflate în patrimoniul Pinacotecii București, cât și lucrări selectate din colecția familiei (aproximativ 15 opere), însoțite de informații și imagini din fondul documentar al familiei artistei.

Tur de expozitie cu Elena Olariu, director adjunct al Muzeului Municipiului Bucuresti, Gabriela Massaci, Art Moves si Angelica Iacob, sef sectie arta MMB, curatoarea expozitiei.

 

Toate edițiile emisiunii Zebra: https://www.rfi.ro/tag/zebra

 
Emisiunea Zebra din 25 noiembrie 2022, prima parte
 
Tags: