Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 8 decembrie 2022

karl_nehammer.jpg

Karl Nehammer, cancelar al Austriei
Sursa imaginii: 
Facebook/Karl Nehammer

Austria a blocat aderarea la Schengen a României și Bulgariei. Olanda care a votat impotriva Sofiei a dat practic un vot impotriva si Bucurestiului, pentru ca cele doua capitale au fost tratate la pachet. Croația a primit undă verde si adera la Schengen de la 1 ianuarie cu granitele tereste si din martie cu frontiera aeriana. Explicatii si perspective, imediat alaturi de Mihaela Gherghisan, in direct de la Bruxelles.

 

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Intr-un discurs in fata Consiliului pentru Drepturile Omului, o organizatie pro-Kremlin, presedintele Vladimir Putin a minimizat  riscul armelor nucleare. Insa liderul rus nu a dat semne ca intentioneaza sa incheie curand conflictul din Ucraina. El a incercat insa sa puna capat zvonurilor privind o a doua mobilizare anul viitor.

Bugetul pentru educație propus pentru anul 2023 stârnește revoltă în societatea civilă. Este cel mai mic procent raportat la Produsul Intern Brut din ultimii 10 ani, când a fost adoptată actuala lege a educației. Vorbim despre 2,1% din PIB. In aceasta seara, analiza Elenei Calistru de la Funky Citizens.

Si, in plina criza energetica, un sondaj INSCOP arată că cei mai mulți români sunt de părere că principala cauză a creșterii prețurilor la energia electrică e reprezentată de deciziile greșite luate de autorități. Românii sunt de părere că statul ar trebui să dețină controlul acțiunilor la toate companiile importante din energie și să ia măsura revenirii la o piață a prețurilor reglementate.  

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 8 decembrie 2022