Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 12 decembrie 2022

eva_kaili.jpg

Sursa imaginii: 
https://mobile.twitter.com/evakaili

Continua sa apara reactii dupa imensul scandal de coruptie din Parlamentul European. Credibilitatea Uniunii Europene este în pericol, au avertizat miniștrii de externe din statele membre, în urma acuzațiilor potrivit cărora Qatarul a oferit bani și cadouri unor oficiali ai legislativului comunitar. Vicepresedinta Eva Kaili este arestata preventiv iar surse anunta ca autoritatile elene i-au pus proprietatile sub sechestru.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

România  ar putea bloca intenția Austriei de a câștiga anul viitor șefia Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa –OSCE. Asta lasa sa se inteleaga liderul PSD, Marcel Ciolacu. Astazi, ministrul de Interne, Lucian Bode, i-a transmis o scrisoare  omologului austriac  pentru a-şi exprima profunda indignare faţă de votul acestuia din Consiliul JAI. In aceasta seara un interviu cu eurodeputatul PMP, Eugen Tomac, in opinia caruia termenul realist pentru repunerea dosarului Schengen pe agenda este 2025.

Migranții din afara Uniunii Europene, care vin în România cu viză de muncă, nu vor mai putea să își schimbe locul de muncă timp de un an, decât cu aprobarea scrisă a angajatorului anterior. asta prevede o ordonanță de urgență adoptată de Senat în luna noiembrie. Legea ar incalca atat legislatia nationala cat si pe cea europeana. Ne lamureste directorul adjunct al Centrului pentru Studiul Comparat al Migrației, Anatolie Coșciug.

Iar Statele Unite devin noul eldorado al industriașilor europeni. Seduși de ajutoarele publice decise de presedintele  Biden, dar și de costul redus al energiei, oamenii de afaceri de pe batranul continent își găsesc noi locuri de investitii peste ocean.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 12 decembrie 2022