Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 19 decembrie 2022

presedintele_rusiei_vladimir_putin_9_aprilie_2019.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, 9 aprilie 2019.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, 9 aprilie 2019.
Sursa imaginii: 
AP

Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, este astazi în Belarus, pe fondul temerilor că intenționează să facă presiuni asupra regimului de la Minsk pentru a se alătura unei noi ofensive terestre împotriva Ucrainei și a redeschide un nou front. În schimb, președintele Alexander Lukașenko a adoptat un ton sfidător înaintea întâlnirii cu omologul său rus, respingând zvonurile potrivit cărora „rușii îi conduc deja țara".

 

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Curtea Supremă a Suediei a blocat extrădarea unui cetățean turc pe care Ankara îl acuză că a luat parte la tentativa de lovitură de stat din 2016 împotriva președintelui Recep Erdogan. Situatia e de natura sa retensioneze relatia cu Ankara, in conditiile in care Turcia s-a opus aderarii Suediei si Finlandei la NATO carora le-a cerut să îi extrădeze pe susținătorii lui Fetullah Gullen , acuzat ca a orchestrat  incercarea de a-l rasturna de la putere pe Erdogan acum 6 ani. 

Un acord istoric pentru protejarea naturii a fost încheiat la summitul ONU pentru biodiversitate, care s-a incheiat la Montreal. Țările au convenit asupra unei foi de parcurs pentru a proteja 30% din suprafața planetei până în 2030. Annual, tarile in curs de dezvoltare vor primi un ajutor de 30 de miliarde de dolari pentru conservare.

Vorbim si despre criza grava de vaccin hexavalent, antivaricelic si ROR, seruri care se administrează bebelușilor în primele luni de la naștere. Cum s-a ajuns in aceasta situatie ne spune medicul Gino Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină a Familie.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 19 decembrie 2022