Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 10 ianuarie 2023

romania_schengen.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / George Calin

Suedia care detine presedintia rotativa, transmite prin reprezentantul permanent,  ca nu va iniția un vot pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen până când nu se va ajunge la un acord cu țările care s-au opus intrării celor două state, adica Austria si Olanda. Precizarea vine in contextul in care la sfarsitul lunii este programata prima reuniune informala a ministrilor de justitie si interne- Consiliul JAI- cel care decide pe dosarul Schengen.  

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

In prima ședință de politică monetară din acest an, Banca Națională a majorat  dobânda de politică monetară cu 25 de puncte de bază, la 7%. Este un instrument de temperare a inflatiei dar aduce si rate mai mari pentru cei care au credite in lei, cu dobanda variabila. Analistul economic Dragos Cabat cu explicatii in aceasta seara.  

Zi tensionată astăzi în Franța: guvernul prezinta proiectul  reformei pensiilor, care prevede creșterea vârstei de pensionare. Sunt anticipate greve, așa cum s-a întâmplat la finele lui 2019, când, președintele Emmanuel Macron a mai încercat să prezinte această reformă iar urmarea a fost o grevă generală care a blocat activitatea in diverse sectoare săptămâni întregi. A fost cea mai amplă mișcare sindicală din ultimii 20 de ani și a cuprins salariați din toate domeniile de activitate, de la stat și din privat.

Si tot in aceasta seara discutam despre cat de pregatita e industria hoteliera din Timisoara pentru anul capitalei culturale pe care il impartim cu un oras din Ungaria si unul din Grecia.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 10 ianuarie 2023