Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zebra: SMART7 - o rețea de cooperare a festivalurilor de film europene

tiff_2022.jpg

Sursa imaginii: 
Biroul de presă TIFF

SMART7 își propune să conecteze festivaluri de film europene cu obiective și viziuni similare pentru a defini tendințe comune în dezvoltarea industriei și culturii festivaliere, dar și pentru a răspunde nevoilor curente ale echipelor care organizează astfel de evenimente.

Rețeaua e compusă din următoarele festivaluri de film: New Horizons International Film Festival (Polonia), IndieLisboa International Film Festival (Portugalia), Thessaloniki International Film Festival (Grecia), Transilvania International Film Festival (Romania), FILMADRID International Film Festival (Spania), Reykjavik International Film Festival (Islanda) și Vilnius International Film Festival Kino Pavasaris (Lituania).

Fondatorii SMART7 își propun astfel să creeze un cadru de lucru comun pentru a îmbunătăți experiența festivalurilor și a echipelor care le organizează, accelerând profesionalizarea sectorului, dar și pentru a dezvolta circuitul de distribuție al filmelor europene, crescând și educând noi generații de cinefili și spectatori pentru filmele de pe continent.

SMART7 se bazează pe diversitate, incluziune și un angajament ferm pentru sustenabilitate, valori care se vor reflecta în toate acțiunile rețelei. Inițiativa este rezultatul unei colaborări naturale între cele șapte festivaluri fondatoare, care au lucrat împreună în trecut și au o viziune similară despre viitorul industriei. SMART7 este susținut de Programul Europa Creativă MEDIA. Fondurile astfel obținute vor permite pe de-o parte organizarea unui program de activități menite să dezvolte schimbul internațional de experiențe și cunoștințe, iar pe de altă parte vor facilita crearea unui program comun de filme.

În următorii doi ani, vor fi organizate patru workshop-uri dedicate profesioniștilor din sectorul festivalier pe diferite subiecte: programare și dezvoltarea publicului; strângerea de fonduri și finanțările private; promovare și vânzare; sustenabilitate și practici ecologice. Workshop-urile vor fi deschise și altor agenți culturali pentru a amplifica impactul acestora și pentru a contribui la dezvoltarea industriei culturale în general.

Am discutat cu Claudia Droc, Manager Relații Internaționale, TIFF.

 

Toaye edițiile emisiunii Zebra: https://www.rfi.ro/tag/zebra

 
Emisiunea Zebra din 11 ianuarie 2023, partea a doua