Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 12 ianuarie 2023

schengen_bun.jpg

Sursa imaginii: 
www.schengenvisainfo.com

Dosarul privind aderarea României la Schengen va fi pe agenda unei reuniuni oficiale „atunci când condiţiile vor fi propice”, respectiv când Austria îşi va schimba poziţia. Este precizarea ambasadoarea Suediei la Bucuresti, țară care pentru 6 luni se afla la președinția Consiliului Uniunii Europene. Cat ne bazam pe Suedia si ce poate face concret Stockholm in acest dosar al extinderii spatiului de libera circulatie, discutam in aceasta seara.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Ministrul rus al apararii a făcut mai multe schimbări la conducerea forțelor armate și l-a numit pe Valeri Gherasimov comandant al forțelor combinate care luptă în Ucraina. Predecesorul sau a rezistat trei luni in functie. Şef al Statului Major rus, Valeri Gerasimov, a indicat care este obiectivul armatei: cucerirea Doneţkului, regiunea de est care este scena unor lupte intense.

Opozitia cere demisia ministrului de Interne dupa ce Comisia de Etica a Universitatii Babes- Bolyai a stabilit ca acesta a plagiat in lucrarea de doctorat. Deputatul USR Lucian Bulai semnaleaza si tacerea presedintelui Klaus Iohannis in acest caz.  Punctul sau de vedere intr-u interviu in aceasta seara. 

Un nou incident în Pasajul Unirii: o autoutilitară s-a blocat la mijlocul tunelului. Vehiculul avea caroseria modificată și era mai înalt decât limita permisă. Soferul autoutilitarei a fost amendat. Incidentul are loc dupa cel de la sfarsitul anului in care a fost implicat un autocar cu turisti greci, cand o persoana si-a pierdut viata.

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 12 ianuarie 2023