Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 13 ianuarie 2023

scoala.jpg

Angajații din învățământ cer creșterea salariilor din sistem
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Consiliul Național al Elevilor se opune examenului de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională. Sistemul va conduce care o segregare şcolară, considera organizatia. Noul proiect al legii învățământului preuniversitar, care urmează să fie trimis Parlamentului, prevede că, pe lângă  Evaluarea Națională, elevii care vor sa urmeze un liceu unde este concurență vor da si un examen de admitere organizat de liceul respectiv. Am discutat cu expertul in educatie Marian Staș.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Un procuror special va ancheta cazul documentelor clasificate gasite in birourile presedintelui american Joe Biden. Seful Casei Albe a transmis că va coopera "total" în investigaţia Departamentului de Justiţie.  Însă fostul preşedinte Donald Trump, vizat de o anchetă într-un caz similar privind deţinerea de documente clasificate, reactioneaza vehement. Discutam in aceasta seara.  

România ar trebui să lucreze alături de Comisia Europeană pentru o politică a migrației, cerută de altfel de Austria, în contextul dosarului Schengen. Iată ce spune la RFI eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, în condițiile în care Viena s-a opus extinderii zonei de liberă circulație. Pe de alta parte, Grecia își asumă o inițiativă de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare. Ministrul grec pentru migrație și azil s-a vazut la Viena cu cancelarul austriac, Karl Nehammer. 

Iar 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, pregateste nenumarate manifestari artistice. Jurnalistul Radio Romania Cultural Matei Martin explica cum după maratonul de evenimente, viața culturală își reia cursul firesc. Practic instituțiile publice de cultură reintră în letargie în timp ce sectorul independent rămâne foarte activ, dar este subfinanțat cronic.

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 13 ianuarie 2023