Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 16 ianuarie 2023

omv.jpeg

Sursa imaginii: 
RFI/Andreea Pietroșel

Taxa de solidaritate preocupa Coalitia. ANAF anunta ca a început deja verificările asupra modului în care este calculată cifra de afaceri, nu numai a companiei OMV Petrom, ci a tuturor companiilor care potrivit legii, ar trebui sa plateasca aceasta contributie. Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, aminteste ca schema de plafonare din energie prevede deja o taxă de solidaritate, dar ANAF trebuie să spună dacă OMV poate sau nu să fie suprataxată în baza regulamentului european.

 

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

In Germania, ministra Apărării își anunță demisia, pe fondul numeroaselor gafe și critici din ultimele săptămâni. Plecarea sa intervine înaintea unor decizii cheie privind furnizarea de armament Ucrainei. Punctam in context ca miniștrii Apărării din țările occidentale, inclusiv secretarul american, Loyd austin, sunt așteptați vineri la baza forțelor aeriene americane Ramstein, pentru discuții legate de continuarea ajutorului militar pentru Ucraina.

ChatGPT este programul bazat pe inteligenţa artificială care ar putea inlocui diverse meserii. Insa raspandirea rapida a platformei in mediul scolar, incepe sa puna probleme de integritate. In timp ce unele scoli si universitati propun integrarea acestei inovaţii în metodele de predare, alti profesori transmit ca vor considera folosirea inteligenţei artificiale drept o tentativă de fraudă.

Iar cel mai căutat lider al mafiei siciliene Cosa Nostra a fost arestat la Palermo. Messina Denaro era urmarit de 30 de ani, fiind condamnat pentru că a ordonat numeroase atentate și asasinarea unor magistrați.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 16 ianuarie 2023