Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cătălin Toncea – Informaţia este frumuseţea care inventează lumea

foto_catalin_toncea.jpg

Mirel Bran și Cătălin Toncea în studioul de înregistrări RFI România
Sursa imaginii: 
RFI Romania

În viitor ajungi doar pe un drum cu sens unic : informaţia. Eşti informat, ai un viitor. Nu eşti informat, ai un trecut, adică stai înţepenit în ceea ce ştii sau, mai degrabă, în ceea ce te-au făcut alţii să crezi că ştii. Viitorul nu a aparţinut niciodată şi nu va aparţine vreodată puturoşilor. 

Viitorul este al celor care riscă, al celor care se opun lumii strâmbe în care s-au născut, al celor care caută să îşi schimbe prezentul. Numai aşa viitorul devine o speranţă de mai bine pentru care merită să trăieşti şi uneori merită să şi mori.

Cuvântul magic în povestea asta este « informaţia ». Haideţi să săpăm în măruntaiele acestui cuvânt şi să aflăm despre ce vorbim. Rădăcina proto-indoeuropeana a cuvântului « informaţie » este compusă din prepoziţia « en », care înseamnă « în », şi « form » care s-a transformat în latină în cuvântul « formă ». Acesta se traduce la rândul lui prin contur, formă, plăcut la vedere, imagine, cale, manieră. În greaca veche s-a transformat în « morphe », adică formă, frumos.

Informaţia este aşadar ceea ce se află în interiorul unei forme frumoase. Când stai pe malul mării şi te uiţi la un apus spectaculos, ai şansă să simţi ceea ce natura închide în această formă frumoasă care se desfăşoară în faţa ochilor tăi. Informaţia este ceea ce închide natura în frumuseţea pe care ţi-o oferă înspre contemplare. A informa înseamnă a comunica altuia maximul de frumos închis în ceea ce gândeşti tu.

Informaţia pură este frumuseţe pură, acea frumuseţe care se regăseşte în solidele perfecte evocate de filosoful Platon din Grecia Antică. În adâncimea materiei, în fizică particulelor subatomice, regăsim această frumuseţe care se ascunde de ochii noştri. Ea se reflectă în lumea noastră, este prezentă în mine şi în tine dar nu o vedem.

În religia creştină treaba asta este exprimată în afirmaţia : « precum în cer, aşa şi pe pământ ». Adică formele perfecte de dincolo de lumea noastră strâmbă se reflectă aici, se lovesc de noi şi se strâmbă iar misiunea noastră este să le îndreptăm. Noi, oamenii, suntem nişte antene înzestrate cu inteligenţă şi simţire care receptează semnalele venite din inima găurii negre care a generat întregul nostru univers.

Asta este informaţia, frumuseţea formei care ni se revelează nouă, observatori într-un univers finit care se expandează la infinit. Dacă vrei să ai vreo legătură cu viitorul care dă peste tine, ai o singură şansă : să accesezi informaţia înainte ca ea să schimbe lumea în care trăieşti. Doar un om informat poate deveni agent al schimbării. Restul vor trăi după cum le vor dicta alţii.

Informaţia se declină în toate registrele existenţei. Astăzi vom vorbi la emisiunea « Noi venim din viitor » despre cum se manifestă informaţia în dimensiunea economică a vieţii noastre. Afacerile care vor reuşi în viitor sunt cele care au ajuns la informaţie înaintea altora. Cursa asta nu este o loterie. Este antrenament. Doar cei antrenaţi pot face faţă provocărilor venite constant din viitor.

Avem în România un loc în care vă puteţi antrena pentru aşa ceva. Este vorba de programul « Intelligence Economic Internaţional » realizat de o mână de oameni care văd în viitor la Academia de Studii Economice din Bucureşti. Am invitat astăzi la emisiunea « Noi venim din viitor » pe unul dintre oamenii care au trecut prin acest program. Vom vedea împreuna ce înseamnă inteligenţă economică în lumea viitorului.

Cătălin Toncea este fructul unei alchimii a contrastelor. A studiat relaţiile internaţionale şi afacerile la Universitatea româno-americană, după care a plonjat în teologie. Apoi s-a lansat în domeniul strategiei de piaţa la BRD – Groupe Société Générale, analist financiar la Fondul de garantare a creditului rural iar în prezent este Business Development Manager la Inventikus, un cluster de inovare şi noi tehnologii. Mai multe despre Cătălin Toncea şi proiectele lui puteţi afla la adresa : inventikus.roToate edițiile emisiunii Noi venim din viitorhttps://www.rfi.ro/tag/noi-venim-din-viitor