Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cazul Lacul Morii. ”Câinii fără stăpân nu au dispărut niciodată. Trebuie sterilizare în masă” (ONG-uri)

caz_lacul_morii_caini_fara_stapan_sterilizare_ong.jpg

Problema câinilor maidanezi revine în actualitate, odată cu tragedia de lângă Lacul Morii
Problema câinilor maidanezi revine în actualitate, odată cu tragedia de lângă Lacul Morii
Sursa imaginii: 
pixabay-ilustrație

Soluțiile la problema câinilor maidanezi din București și de la periferia Capitalei sunt sterilizarea în masă și deținerea responsabilă. Aceasta este poziția exprimată de Coaliția ONG Protecția Animalelor, în contextul tragediei recente de lângă Lacul Morii, unde o femeie a fost omorâtă de o haită de câini.

Reprezentanta coaliției Alina Florescu declară la emisiunea Planeta Verde de la RFI că are dubii că maidanezii din zona Lacului Morii chiar sunt fără stăpân: ”Metoda de gestionare pe care noi o folosim în România de 20 de ani conduce aici, noi înmulțim câini care scapă de sub control. Atâta timp cât nu vom avea soluția integrată propusă la nivel mondial și dovedită la nivel mondial, care înseamnă sterilizare masivă gratuită și deținere responsabilă, ne vom lovi de astfel de cazuri. Important este să definim problema în acest caz, care nu este clară. Nu se știe până la momentul ăsta cu exactitate dacă au fost câini cu stăpân sau fără. Se vehiculează că ar fi câini cu stăpân, pentru că oamenii care locuiesc în zonă spun că în mod real acolo sunt câini, dar nu sunt neapărat haite mari, ci sunt câini cu stăpâni, care umblă liberi (...). Este clar că cine are un câine de luptă sau dintr-o rasă cu potențial agresiv și-l lasă liber pe stradă este clar că nu știe să aibă grijă de el și este clar că acel câine este un pericol pentru oameni și animale. Un câine dintr-o astfel de categorie trebuie dresat corespunzător, trebuie să știi cum să ai grijă de un astfel de câine, de aia nu e bine să ajungă la toată lumea”.

În opinia sa, ”este cu siguranță vina întregului sistem. Toate instituțiile care au legătură cu gestionarea câinilor sunt vinovate și încep cu ANSVSA, care e responsabilă de gestionarea câinilor din România, MAI, primăriile, ASPA, toate instituțiile și toată societatea civilă care a observat că avem o problemă de 30 de ani cu câinii și nu s-a poziționat favorabil singurei soluții care funcționează, atunci consider că toți avem o mică parte din vină. Știm că avem problema asta, cu toate astea nimeni nu militează pentru sterilizare gratuită, refuzând să vadă că suntem într-un cerc vicios”.

 

Cazul Lacul Morii: Bucureștiul e un oraș ostil (Irina Zamfirescu, ActiveWatch)

 

Bâlbâiala autorităților locale în cazul femeii omorâte de câini, lângă Lacul Morii

 

Alina Florescu spune că deși s-au mai rărit, maidanezii nu au dispărut: ”Câinii fără stăpân din România nu au dispărut niciodată, ei au fost ridicați și omorâți în mod violent din centrele orașului, însă periferiile sunt pline, câmpurile sunt pline, pădurile sunt pline, satele sunt pline. Hingherii din România capturează pe bandă rulantă din sate, în orașe nu-i mai vedem, se mai duc pe la periferii, dar cumva, grosul vine de la sate. În anul 2020, 20% dintre câinii eutanasiați în România au fost eutanasiați de aceeași entitate. Tot în anul 2020, pentru managementul câinilor s-au cheltuit 36 de milioane de euro. Suntem într-un cerc vicios care este în mod vizibil greșit. Noi practic ce facem, noi plantăm câini și așteptăm să se facă, să-i culegem, asta fac autoritățile, prin metoda de gestionare. Ele nu numai că nu susțin campaniile de sterilizare și de conștientizare, dar noi ne lovim de piedici. Vă spun din experiență. M-am lovit eu și toți colegii mei de rezistență, nu ne lasă să facem campanii de sterilizare gratuită, noi venim cu tot, avem nevoie de un loc de la ei și de acceptul să facem o astfel de acțiune într-un sat. Anul trecut, din patru încercări am reușit să merg doar într-un sat, pentru că în celelalte nu m-au primit”.

 

Ediții anterioare ale emisiunii: https://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 23 ianuarie 2023. Invitată: Alina Florescu. Tema: cazul câinilor de lângă Lacul Morii