Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 23 ianuarie 2023

instant_deces_caini_ogn_2728_inquam_photos_sabin_cirstoveanu.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

La două zile după moartea tragică a unei femei, ucisă de o haită de câini în București, autoritățile anunță că au declanțat anchete pentru a afla cum a fost posibilă tragedia. Tratăm efectul și nu cauzele, spun ONG-urile. Ele propun și o soluție: sterilizarea în masă a câinilor. Dezvoltăm subiectul imediat în 40 de minute.

sumarul emisiunii 40 de minute 

Se adâncesc tensiunile maghiaro – ucrainene. Autoritățile de la Kiev au îndepărtat toate simbolurile și inscripțiile maghiare din zonele locuite de etnici maghiari. Ministerul ungar de externe a calificat măsurile drept atrocități și a cerut încetarea imediată a acestora. E unn nou episod din disputele ungaro-ucrainiene privind drepturile minorităților, care durează de peste 10 ani.

Preoți români din Ucraina se plâng că „a început prigoana ocupației ucrainene” împotriva lor. Aceștia acuză oficialii loiali Kievului de violențe și amenințări cu moartea. Iar serviciile secrete ucrainene susțin că există mai mulți clerici care ar avea legătură cu Rusia și fac propagandă pro-Putin.

În dispută intervine si BOR. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, face apel

la preoții din Ucraina să își respecte „datoria de conștiință”.  

Ministrul Culturii deplânge „lipsa de modele” în rândul copiilor și propune „obligativitatea mergerii la teatru, operă sau muzeu”: „Apoi să facă un eseu despre ce au văzut”, mai spune ministrul.

 
Emisiunea 40 de minute de luni, 23 ianuarie