Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 26 ianuarie 2023

presedintele_vladimir_putin_21_septembrie_2022.

Presedintele Vladimir Putin, 21 septembrie 2022.
Presedintele Vladimir Putin, 21 septembrie 2022.
Sursa imaginii: 
AP

Rusia acuză Occidentul de implicare directă în conflict şi exclude orice negociere cu presedintele Zelenski, dupa anuntul occidentului care transfera tancuri avansate Kievului.  Intre timp, aliatii ar discuta și posibilitatea trimiterii unor avioane militare forțelor ucrainene. Nivelul de susținere militară pe care Occidentul îl poate acorda Kievului ar putea atrage o reacție extremă din partea Moscovei. Rușii transmit ca pregătesc o ofensivă majoră  „cu utilizarea maximă a tuturor resurselor disponibile”.  

 

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Comisia Europeana respinge solicitarea cancelarului Austriei care ceruse construcția unui zid la granița dintre Bulgaria și Turcia cu fonduri europene. Prima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne sub președinția suedeză are loc astazi si maine la Stockholm, fiind una informală. Aderarea României și Bulgariei la Schengen - respinsă de Austria și Olanda in decembrie - nu figurează pe agendă.

Aproape o saptamana de la moartea femeii muscate de caini langa Lacul Morii, institutiile locale isi paseaza responsabilitatea si nimeni nu-si asuma raspunderea in acest caz.   Problema ar putea fi insasi structura administrativa a Capitalei, crede presedintele Expert Forum, Sorin Ionita. Toate explicatiile in aceasta seara.

Si, trei ani după apariţia primelor cazuri de Covid-19, multe ţări şi-au relaxat regulile sanitare cu toate că variante ale coronavirusului la originea pandemiei mai circulă activ. În Franţa, populaţia se teme tot mai puţin de boala. Dovadă, numărul de teste realizate acum – puţin peste 70.000 pe zi, faţă de un milion şi jumătate în ianuarie anul trecut. Cu toate acestea, acum o lună, spitalele franceze erau încă saturate de bolnavi. L-am intrebat pe epidemiologul francez de origine română de la Universitatea din Montpellier, Mircea Sofonea, dacă putem spune că pandemia s-a incheiat.

 

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 26 ianuarie 2023