Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 2 februarie 2023

omv.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Grupul OMV Petrom anticipează că nu se va încadra în categoria companiilor care trebuie să plătească contribuția de solidaritate pentru anul fiscal 2022, dupa prezentarea rezultatelor pe anul trecut care arata cel mai mare profit din istoria vreunei companii din Romania. O directivă europeană care prevede suprataxarea companiilor din domeniu a fost transpusă în legislația nationala  printr-o ordonanţă de urgenţă. Aceasta urmează să fie supusă procesului de aprobare în Parlament, asa incat ar putea suferi modificări. 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Moscova ameninta din nou Chisinaul. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune că „Occidentul a pus ochii acum pe Republica Moldova pentru a avea „rolul următoarei Ucraine”, în timp ce Maia Sandu, „este pregătită, practic, pentru aproape orice, inclusiv pentru unirea cu România”. Republica Moldova a cerut recent aliatilor sai occidentali sa ii consolideze apararea aeriana iar anul trecut  parlamentul a adoptat o lege de protecţie  prin care a interzis retransmiterea programelor propagandistice ruseşti.

Iar premierul israelian, Benjamin Netanyahu, este astazi intr- o vizită oficială în Franţa, pentru o întrevedere cu preşedintele Emmanuel Macron pe tema relaţiilor bilaterale şi crizelor internaţionale. Liderul israelian a semnalat disponibilitatea de a fi mediator între Rusia şi Ucraina, daca i se va cere.

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 2 februarie 2023