Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cătălin Mester – Iubeşte-ţi eşecul, doar aşa reuşeşti

foto_catalin_mester.jpg

Mirel Bran și Cătălin Mester
Sursa imaginii: 
Noi venim din viitor

Ca să reuşeşti în viaţă, ai nevoie de două lucruri : să-ţi fie foame şi să ai o direcţie. Dacă îţi e foame, te mişti. Un om sătul devine autosuficient şi se înţepeneşte. E un mort viu. Sau un viu mort, tot aia e. Se mişcă doar cel căruia îi este foame pentru că foamea e un motor. Dacă mai ai şi o direcţie, adică ştii încotro o iei ca să ajungi undeva, atunci eşti condamnat să reuşeşti.

Reuşim în viaţă doar dacă avem şansa să cădem. Doar ridicându-te dintr-o căzătură afli cine eşti. Până atunci eşti doar ceea ce ţi-au spus alţii că eşti. Faci ce ai auzit şi ce ai văzut la alţii : alergi după bani, îţi iei casă şi maşină, faci şi o familie acolo, să fie, după care o iei de la capăt, vrei mai mulţi bani, o casă mai mare şi o maşină mai puternică, alte relaţii, alte poveşti şi tot aşa. Te învârti în cerc până devine vicios şi ajungi la final de viaţă când te întrebi : şi acum ce fac ? Doar atât a fost ? Nu mai ai timp să afli ce ai căutat pe aici pentru că ai trecut deja dincolo.

Dar mai sunt pe lume şi oameni care au avut norocul să le fie foame la timp. Unii aproape au şi murit de foame. Au ajuns în stradă şi trăiesc de azi pe mâine. Cătălin Mester a fost unul dintre ei. A încercat tot felul de lucruri ca să îşi facă un drum în viaţă dar nu i-a ieşit nimic. A rămas cu datorii şi buzunarele goale. Nu s-a dus în stradă ci pe plajă, la malul mării Negre. Acolo putea găsi scoici şi măcar nu murea de foame.

Povestea asta s-a întâmplat acum câţiva ani de zile. Şi s-ar fi întâmplat şi astăzi dacă între timp Cătălin nu ar fi citit nişte cărţi. Unele i-au deschis ochii şi a văzut prin ele lumina după care alergase dar nu o găsise. Şi s-a gândit să aducă acea lumină şi în vieţile altora. Aşa a a apărut proiectul Voxa.ro, o bibliotecă digitală cu cărţi şi audiobook-uri în româna şi în engleză. În loc să dai bani pe o carte, îţi faci un abonament la Voxa şi ai acces la mii de cărţi. Voxa este unul dintre start-up-urile de succes din România. În spatele acestui succes însa se află un om căzut care a găsit în foamea din el puterea de a se ridica.

De atunci, Cătălin a plecat într-o altă direcţie. A renunţat la poziţia de CEO la Voxa şi a pus pe picioare conceptul de « I love failure », adică « Iubesc eşecul ». « I love failure » este deja o comunitate. Ce fac aceşti oameni ? Se întâlnesc şi organizează evenimente în care vei vedea pe scenă oameni de succes care îţi povestesc eşecurile lor şi cum s-au ridicat din ele. Sunt oameni puternici pentru că numai un om puternic îşi arată slăbiciunile. Doar oamenii slabi le ascund. Când eşti prost, te dai deştept. Când eşti deştept, nu te dai nimic, doar eşti.

« I love failure » a devenit deja un brand şi sper ca într-o zi să bată audienţa « Brand Minds ». L-am invitat la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Cătălin Mester, capul răutăţilor de la « I love failure ». A fost deja în această emisiune când a dat drumul proiectului Voxa.ro. Astăzi vom povesti însa despre cum faci din eşecul tău ceva în care viaţa ta să capete un sens. Informaţii despre evenimentele « I love failure » puteţi afla la adresa : ilovefailure.world