Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dan Trifu (Eco-Civica): Bucureștiul, în pragul unui dezastru arhitectural. Micul Paris, în pericol

dan_trifu_ecocivica_bucuresti_dezastru_arhitectural.jpg

Liber la construit blocuri și clădiri de birouri în zona istorică a Bucureștiului?
Liber la construit blocuri și clădiri de birouri în zona istorică a Bucureștiului?
Sursa imaginii: 
RFI/Cosmin Ruscior

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că prefectul Toni Greblă s-ar pregăti să atace în instanță regulamentul ce vizează modul în care se poate construi în zona istorică a Bucureștiului. Ce se află în spatele acestui anunț, ce prevede acel regulament și ce consecințe ar avea contestarea lui în instanță? Vicepreședintele asociației Eco-Civica Dan Trifu a fost invitat la emisiunea Planeta Verde.

Care e de fapt miza în polemica privind regulamentul din zona istorică a Bucureștiului? Dan Trifu spune că ”miza este dezvoltarea imobiliară. Aceste zone protejate sunt extrem de râvnite, sunt în zone ultracentrale, niște zone care ar aduce beneficii extraordinare dezvoltatorilor imobiliari, aceasta este miza”.

Este bun regulamentul actual sau trebuie modificat? În opinia sa, ”este un regulament destul de bun făcut la momentul acela. În anul 2000 s-a aprobat Planul Urbanistic General al municipiului București. În acest PUG, în acest UAT, unitate teritorială de referință municipiul București erau incluse și 98 de zone protejate și atunci autoritatea a judecat foarte bine și a spus în felul următor: aprobăm Planul Urbanistic General, inclusiv cu aceste zone protejate, dar vom aproba și un Plan Urbanistic Zonal zone construite protejate, în care detaliem tot ce înseamnă protecțiile pentru aceste zone. Și ca atare, în aceeași ședință de Consiliu General s-a aprobat Planul Urbanistic General, iar din el s-a desprins această bucată, zone construite protejate, cu regulament pentru fiecare zonă și s-au aprobat împreună. Acum, dumnealor spun că acest Plan Urbanistic Zonal zone construite protejate nu ar avea avize și ar fi fost aprobat ilegal, ceea ce este fals, pentru că eu am aprobat întreg teritoriul municipiului București și am luat o bucată din el, din care am detaliat și am făcut regulament pe fiecare zonă, cum trebuie să fie protejată”.

 

Consecințele contestării regulamentului pentru zona istorică

 

Ce ar însemna atacarea acestui regulament în instanță, care ar fi consecințele? Dan Trifu spune că ”nici nu putem să cuantificăm consecințele pentru ce înseamnă arhitectură, urbanism și mediu în municipiul București, pentru că în aceste zone protejate, 98 la număr, majoritatea sunt în sectoarele 1 și 2, mai sunt câteva și prin 4 și 3, cum e Centrul Istoric al municipiului București, toate aceste zone conțin și spații verzi protejate, pentru că legiuitorul a spus foarte clar că se protejează în egală măsură atât patrimoniul construit, cât și patrimoniul natural, ambele au același grad de protecție. Acum, gândiți-vă că sunt aceste grădini minunate ale Bucureștiului, să luăm zona Kiseleff-Aviatorilor și avem aceste zone minunate, cu grădini, cu unele spații verzi și toate acestea ar rămâne fără regulament, ar trece la niște indicatori urbanistici din Planul Urbanistic General și atunci toți ar putea construi pe acele spații verzi, de exemplu pot să-și demoleze imobilele, să-și facă niște zgârie-nori, gen Cathedral Plaza de la Sf. Iosif sau turnul de la Biserica Armenească și multe alte exemple. Deci dispare tot ce înseamnă protecție, zonă protejată și atunci eu pot să construiesc după un regulament al Planului Urbanistic General, care ar duce la un dezastru arhitectural. Vorbim aici de acel Mic Paris, tot ce înseamnă acea zonă minunată arhitecturală, acea zonă istorică, începând de la Chirigiu și până în nordul Capitalei, la Casa Presei Libere, unde avem niște zone extraordinare, de la zona Eminescu, până în partea cealaltă la Chirigiu și toate celelalte zone care intră în protecția respectivă”.

 

O luptă inegală în instanță

 

Dan Trifu spune că de multe ori, lupta în instanță între dezvoltatorii imobiliari sau municipalitate și puținele ONG care apără patrimoniul este inegală: ”Este o luptă total inegală. Vă dau exemplul acțiunii de anulare a Planului Urbanistic Zonal Sector 2, în care la fiecare termen intervine câte un dezvoltator imobiliar, astfel să nu-l putem judeca, dar eu am ajuns să fiu singur în partea asta în care apăr interesele publicului, cetățenilor, iar de partea cealaltă sunt vreo opt-nouă avocați de la cele mai bune case de avocatură și vă dați seama că este o luptă numai din acest punct de vedere și este o luptă inegală. Nici nu putem vorbi de finanțe aici măcar, noi suntem cu finanțe mai zero așa și dumnealor pe sute de milioane de euro, vă dați seama că lupta devine extrem de inegală, iar aici, magistrații trebuie să intervină și să aplice legea. Noi n-am cerut nimic altceva, nici o favoare, decât haideți să aplicăm legea și să nu ne mai trezim cu soluții care nu respectă legea. Un exemplu, am avut la un complet două spețe identice, construcții pe spații verzi ale blocurilor. La una din spețe ne-a admis și demolarea. La cealaltă speță identică, în cartierul Floreasca, ne-a respins acțiunea. Același judecător, același complet, spețele judecate una după alta”.

 

Ediții anterioare ale emisiunii: https://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 6 februarie 2023. Invitat: Dan Trifu. Tema: regulamentul pentru zona istorică a Bucureștiului