Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Catalin Buciumeanu – Intelligence economic la ASE cu Inventikus

foto_catalin_buciumeanu.jpg

Mirel Bran și Cătălin Buciumeanu în studioul RFI Romania
Sursa imaginii: 
RFI România

In ultimul interviu pe care l-am facut cu Isus Hristos am aflat ca, pîna la urma, totul va fi ok într-o lume în care parca nimic nu mai e ok. Avînd în vedere credibilitatea sursei, e greu sa afirmam contrariul. Isus va reveni printre noi si a promis ca va da interviuri la toate ziarele, radiourile si televiziunile din România ca sa îi multumeasca pe toti.

Acum sînt sigur ca v-am captat atentia. V-am spus o gogomanie si v-am facut curiosi. Cum adica da Isus Hristos interviuri la emisiunea “Noi venim din viitor » ? Nu ca nu ar putea, dar pîna acum nu a facut-o. O informatie fake atrage mai bine atentia decît o informatie veridica si verificata. Si, cu cît gogomania e mai mare, cu atît atentia noastra este mai violent atrasa în capcana ei.

Lumea e plina de fake news, de milioane de idioti care debiteaza cele mai absurde lucruri pe new media si care au audienta. In lume sînt la ora actuala vreo 40 000 de ingineri cuantici. Sînt oamenii care ne creioneaza astazi viitorul prin creativitatea pe care o pun în joc pentru a inventa tehnologiile de mîine. Dar stiti cîti influenceri avem ? Cîteva sute de milioane.

Un influencer este oricine care se aseaza în fata unui calculator si povesteste acolo toate bazaconiile de pe lume. Unii spun si lucruri inteligente care merita atentia. Dar majoritatea bat cîmpii. Si multi dintre noi se uita la ei. Ba chiar îi admira pentru ca au audienta si firmele le dau bani ca se le promoveze produsele si serviciile. Da, exista o gramada de firme cu pretentii care practica acest sport : dau bani unde exista audienta. Nu conteaza cine si cum face acea audienta. Dupa care vin si ne mai tin si lectii de etica.

A fost o vreme în care am invitat mai multe companii mari sa devina parteneri ai acestei emisiuni în care vrem sa construim vitrina României inteligente. Una dintre ele, n-am sa-i dau numele, m-a întrebat daca am auzit de Selly, cica ar fi un mare influencer. Nu, n-am auzit de Selly, le-am spus. Dar sîntem chit pentru ca probabil ca nici el nu a auzit de mine. Si asa s-a terminat povestea.

Am facut aceasta introducere pentru a sublinia o idee simpla : traim într-o lume din ce în ce mai fake cu capcane din ce în ce mai mari pentru mintea, inima si buzunarele noastre. Acolo unde e atentia noastra, acolo e si energia noastra. Din acest motiv, am intrat într-o noua era economica : economia atentiei. Dar cine va izbîndi în aceasta lume noua ? Cine va reusi sa iasa din mirajul facaturilor de tot felul ? Cel care va avea informatia.

Informatia va face diferenta în lumea viitorului. Va fi ceva din ce în ce mai rar si mai greu de gasit si doar cei care vor sti sa ajunga la ea vor avea o sansa în economia de mîine. Informatia sta si la baza programului de Intelligence Economic International realizat de o mîna de oameni care vad în viitor la Academia de Studii Economice din Bucuresti. Este un curs postuniversitar la care va invit sa va înscrieti la adresa int-e.ro.

 

Veti descoperi acolo :

  • Instrumente de analiza în intelligence-ul economic
  • Analiza riscului si a amenintarilor din mediul international
  • Sisteme de avertizare timpurie în mediul de afaceri
  • Intelligence modern
  • Diplomatie economica si studii de caz

 

L-am invitat la emisiunea « Noi venim din viitor » pe Catalin Buciumeanu, fondator al aceestui proiect de formare al carui viitor modul se va relua în data de 17 februarie la ASE Bucuresti. Catalin este la baza filosof. A studiat la Facultatea de Filosofie din Bucuresti unde are un master în studii medievale si cursuri doctorale pe tema ascensiunii si a ierarhiilor ceresti. A lucrat în posturi cu greutate din administratia publica din România iar astazi este unul din stîlpii programului Intelligence Economic International de la Academia de Studii Economice din Bucuresti. A fondat de asemenea Inventikus, un cluster de inovare si noi tehnologii care conecteaza România la viitor. Mai multe despre Catalin Buciumeanu si proiectele lui puteti afla la adresa : inventikus.ro

 

Toate edițiile emisiunii Noi venim din viitor: https://www.rfi.ro/tag/noi-venim-din-viitor

 
Emisiunea ”Noi venim din viitor” din 10 februarie 2023