Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum va funcționa sistemul de garanție–returnare? Obligațiile magazinelor, clienților și statului

cum_functiona_sistem_garantie_returnare.jpg

Sistemul de garanție-returnare a ambalajelor va intra în vigoare la finalul anului
Sistemul de garanție-returnare a ambalajelor va intra în vigoare la finalul anului
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Persoanele care vor returna un ambalaj la magazin vor primi 50 de bani, începând cu luna decembrie. Sistemul de garanție–returnare se află acum în faza în care companiile trebuie să se înscrie într-o bază de date.

Cum va funcționa sistemul de garanție–returnare a ambalajelor, ce va rezolva el și ce obligații au magazinele, clienții și autoritățile? În plus, cât și cum reciclează România, ce date raportează pe hârtie și care e situația în realitate?

Raul Pop, expert în deșeuri la asociația Ecoteca și cofondator al Coaliției pentru Economie Circulară este invitatul lui Cosmin Ruscior la emisiunea Planeta Verde.

Raul Pop spune că ”sistemul de garanție–returnare, cel prin care duci înapoi o sticlă, un borcan, în anumite țări, o doză de aluminiu, o sticlă de plastic și, de ce nu, un ambalaj de carton pentru sucuri sau pentru lactate, are această mare diferențiere față de colectarea de la domiciliu: din mâna omului sunt curate, sunt așa cum omul a avut grijă de ele, ca să le poată duce înapoi într-un magazin și în momentul în care el este curat și direct în aparatul în care îl predă sau în saci el este păstrat curat și pleacă direct la reciclare, eventual doar cu o compactare, ca să elimini aerul, este un deșeu de foarte bună calitate și în concluzie, profitabilitatea acelei companii care-l ia și-l reciclează este mult mai mare, decât a uneia care-l ia din deșeul amestecat, de exemplu”.

”Trebuie pus la punct tot sistemul logistic de garanție–returnare”

 

În opinia lui Raul Pop, ”din punct de vedere legal, sistemul de garanție–returnare este acum stabilizat, va intra în vigoare la 30 noiembrie 2023, practic asta înseamnă luna decembrie, de la 1 decembrie putem să spunem că avem un sistem de garanție–returnare funcțional în România. Dacă nu se mai întâmplă vreo nenorocire din partea Ministerului Mediului, că în general, el este cel care dă tonul în subiectul acesta, o să fie dificil, mai ales la început și chiar acum este o perioadă dificilă pentru cei care-l pregătesc, că nu-i un lucru ușor să fii prezent logistic în 100.000 de magazine cât estimează ei că există în România, asta înseamnă, practic, că tu trebuie să ai cu 100.000 de puncte din țara asta contracte de ridicare a acestor deșeuri, în momentul când ele se adună, pentru că cetățeanul în momentul în care știe că va primi 50 de bani pe fiecare sticlă, PET sau doză de aluminiu pe care o duce la magazin, va începe să ducă și atunci nu poți să ții un magazin undeva într-o zonă unde are un spațiu limitat, mai ales, îngropat în astfel de deșeuri. Deci trebuie să ai la punct tot sistemul logistic, astfel încât să poți să le ridici foarte repede, să poți să-i dai înapoi magazinului banii de garanție pe care el îi returnează clientului final, că până la urmă, banii ăștia trebuie să vină de undeva, nu poate magazinul să fie decapitalizat, pentru faptul că este membru în acest sistem”.

 

Vor fi stimulați oamenii de cei 50 de bani per ambalaj?

 

Ce înseamnă 50 de bani per ambalaj? Expertul spune că ”este un nivel echilibrat, cam atât cât trebuie, din două puncte de vedere. Pe de o parte, seamănă foarte bine cu cei 10 eurocenți care se practică la nivel european în celelalte nouă state membre care au deja implementat. Pe de altă parte, este o valoare suficient de mică, cât să nu-ți dezechilibreze prețul produsului și suficient de mare, cât să fie interesantă pentru cetățean să returneze ambalajul. Dacă ne gândim că la zece ambalaje capăt cinci lei și cu cinci lei pot să cumpăr o pâine, parcă începe să devină interesantă această alegere a cetățeanului de a face efortul să returneze ambalajele la magazin”.

 

Ce obligații au clienții când returnează un ambalaj?

 

Ce obligații are clientul? Raul Pop precizează că ”nu este obligatoriu să speli ambalajul. Bine, ideal ar fi să-l golești, pentru că din considerente de logistică și de confort, până la urmă, în momentul când un ambalaj plin cu ceva este presat și eventual se sparge, evident că din el se revarsă ce conținea și așa mai departe, iar lucrul ăsta într-o oarecare măsură este controlabil prin setările pe care le au automatele de returnare sau prin ceea ce sunt instruiți vânzătorii să facă din momentul în care preiau acest ambalaj într-un magazin mic, fără aparat. Ei vor fi instruiți că ambalajul trebuie să fie în integralitatea lui, să i se vadă marcajul, ca să vedem că-i un ambalaj din sistemul de garanție-returnare pentru care s-au reținut cei 50 de bani și să fie golit, tocmai ca să nu polueze celelalte ambalaje, să spunem”.

 

Ediții anterioare ale emisiunii: https://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 13 februarie 2023. Invitat: Raul Pop. Teme: reciclarea ambalajelor și sistemul de garanție-returnare