Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 15 februarie 2023

nicolae_ciuca_5.jpg

Premierul Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă
Sursa imaginii: 
Nicolae Ciuca/FB

Eliminarea pensiilor speciale este unul dintre jaloanele din PNRR pe care guvernul trebuie să le îndeplinească pentru a primii banii de reforme iar vizate sunt si pensiile militarilor, transmite inca odata Comisia Europeana. Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, a declarat   că termenul celei de-a doua cereri de plată depusă de Guvern pentru fondurile din PNRR expiră astăzi, dar că, de comun acord cu Comisia Europeană, el poate fi prelungit până la 30 de zile.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Maine va fi învestit noul guvern de la Chisinau. Doar trei ministri vor fi schimbati in cabinetul condus de Dorin Recean. In urmatoarele zile, noul premier va avea  intrevederi cu societatea civila si mediul de afaceri. Pentru a fi învestit, guvernul are nevoie de votul majorității deputaților aleși, 51 din 101. Cu 63 de mandate, PAS are suficiente voturi pentru a da unda verde noului executiv.  Saptamana trecuta, intr-o miscare previzibila, Maia Sandu a schimbat guvernul intr-un context de securitate dificil.

Cel de-al zecelea pachet de sancţiuni pe care il pregateste UE împotriva Rusiei, în valoare totală de 11 miliarde de euro, va viza noi interdicţii comerciale şi controale ale exporturilor de tehnologie, inclusiv pentru fabricarea dronelor, elicopterelor şi rachetelor. În premieră, Comisia Europeană propune să fie sancţionaţi şi operatori economici  iranieni implicaţi în efortul de război al Moscovei din Ucraina.  

 
Emisiunea 40 de minute din data de 15 februarie 2023