Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ionuţ Leahu – Dentalverse, metaversul dinţilor

foto-ionut-leahu.jpg

Ionuț Leahu (dreapta) și Mirel Bran
Sursa imaginii: 
RFI Romania

Din viitor vine către noi ideea de metavers. Dar să vedem mai întâi ce este universul. Cuvântul vine din latină şi este format din « unus », adică « unul » şi « versus », participiul verbului « vertere » care se traduce prin « cel care se învârte şi « cel care se îndoaie ». Universul este aşadar ceva care se învârte îndoindu-se şi este unic. Reprezentarea lui cea mai corectă este formă geometrică denumită thorus. Arată că un fel de gogoaşă care se umflă şi se întoarce către sine formând un tunel pe care fizicienii l-au denumit « gaură de vierme ».

Spre deosebire de univers, metaversul este acelaşi « versus » dar este precedat de prepoziţia din greaca veche « meta », care înseamnă « dincolo de ceva ». Metaversul este aşadar ceea ce se află dincolo de universul nostru fizic. Tehnologia îl face însa acum accesibil în forma digitală.

Metaversul poate fi practic orice se poate imagina dincolo de lumea noastră fizică dar formele lui cele mai interesante sunt cele care au o legătură cu o utilitate din lumea noastră reală. În România s-a lansat de curând aplicaţia DentalVerse, un fel de metarvers pentru dinţii noştri. O puteţi descărca şi pe IOS şi pe Android. Este pusă la punct de doctor Ionuţ Leahu pe care am avut ocazia să îl întâlnesc la lansarea acestei aplicaţii într-un loc magic, la Marcom Hub.

Ionuţ Leahu face parte din categoria de oameni care nu au stare. Vorbeşte cu tine şi procesează în acelaşi timp mai multe idei şi proiecte. Se mişcă şi în metavers şi în multivers. Ionuţ este înainte de toate un medic stomatolog şcolit la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti şi specializat în implanturi dentare la Nuremberg, în Germania.

A început cu un cabinet închiriat cu 2 scaune în Popeşti Leordeni. Acum are 19 clinici, 169 de cabinete dentare, un laborator de tehnică dentară complet digitalizat şi o echipă de 650 de angajaţi din care 200 de medici.  Din mica suburbie a Bucureştiului s-a extins în 13 oraşe şi este prima reţea din industria de sănătate cu obligaţiuni tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.

Această poveste de succes se petrece într-o ţară în care jumătate din români nu ajung la dentist şi o treime dintre noi nu ne ducem copiii la stomatolog. Decontarea serviciilor stomatologice de către CNAS are un procent înfiorător : 0,33 %. Adică, practic, inexistent. Perspective ? Nada, niente, nothing, rien, nimic. Nu avem nici un program naţional de prevenţie şi totul rămâne în cârca medicului care mai are şi un barem de decontare de doar 1 800 de lei pe lună. Pe scurt, va fi vai de dinţii noştri.

Ei bine, în aceste condiţii, Ionuţ Leahu a luat taurul de coarne şi s-a apucat de treabă. După ce a construit o reţea foarte puternică, a lansat aplicaţia DentalVerse care conectează universul digital cu clinicile stomatologice. Vă învit să o descărcaţi pe telefon, vă oferă o grămadă de servicii foarte practice şi unde puteţi sta de vorbă cu un robot care vă va uimi cu informaţiile de care dispune.

Robotul e făcut de compania Druid, tot o companie româneasca venită şi ea din viitor cu tot felul de jucării sofisticate pe care ni le pune la îndemână. Robotul este de fapt o roboata, un algoritm de inteligenţă artificială pe care îl cheamă Catrinel. E o adevărată plăcere să schimbi câteva vorbe cu ea şi să afli ce e mai bine să faci dacă ai o problemă dentară. Mai multe despre acest proiect puteţi afla la adresa : dentalverse.ro