Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 24 februarie 2023

razboi-ucraina.jpg

Un banner reprezentând craniul președintelui rus Vladimir Putin a fost arborat în apropiere de ambasada Rusiei în Letonia, 8 decembrie 2022
Sursa imaginii: 
AFP - GINTS IVUSKANS

“Am luat decizia inceperii unei operatiuni militare speciale”. Acesta era anuntul pe care il facea Vladimir Putin in dimineata zilei de 24 februarie 2022, unul pe care analistii si expertii militari il anticipau dar pe care lumea intreaga refuza sa creada ca il va trai. Se declansa astfel cel mai grav conflict de pe continentul european, de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

sumarul emisiunii 40 de minute

Si cel mai rapid exod pe care l-a cunoscut continentul, in ultimii aproape 80 de ani. 8 milioane de oameni au fugit din calea razboiului. Polonia si Romania au primit  cei mai multi refugiati. Pentru unii din ei tara noastra a fost doar un popas, pentru altii e devenit o noua casa. Am pregatit cateva povesti in aceasta seara.

Din 24 februarie anul trecut, UE a dat dovada unei unități fără precedent și a unei rapidități care a surprins în luarea deciziilor privind susținerea Ucrainei. In ciuda faliilor apărute între timp în unitatea europeană, UE rămâne totuși un sprijin important pentru Kiev, dar un sprijin condiționat.  Vom merge la Paris si Berlin, la Londra, Bruxelle si Budapesta ca sa luam pulsul capitalelor.

Ministerul rus de Externe avertizeaza SUA, NATO și Kievul că orice atac asupra Transnistriei va fi considerat un atac asupra Rusiei. Comunicatul  vine după ce ieri, Ministerul rus al Apărării acuzase Ucraina că plănuiește să invadeze regiunea separatistă după o operațiune sub steag fals. Autoritățile de la Chișinău și cele de la Kiev au dezmințit informația.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 24 februarie 2023