Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 1 martie 2023

ligia_deca.jpg

Ligia Deca a prezentat luni proiectele legii educației.
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

Acuzată că va organiza un examen al săracilor și unul al bogaților, ministrul Ligia Deca, spune că introducerea posibilității ca liceele să organizeze examen de admitere pentru 60% dintre locuri nu va adânci inegalitățile dintre elevi, ci, dimpotrivă, noile reglementări vor reduce diferentele. Ministrul a răspuns într-un interviu la RFI celor care critică proiectele. Il veti asculta in aceasta seara.  

 

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

In prima vizita de la învestire, premierul Dorin Recean îi îndeamnă pe afaceriștii români să investească în Republica Moldova. România este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. In context, premierul roman a amintit de încercările de destabilizare a tarii vecine si l-a asigurat pe omologul moldovean de susţinerea ferma a României.

Dupa ce Curtea Constitutionala a dat unda verde cresterii salariilor alesilor locali, respingand o contestatie depusa de opozitie, la Iasi parerile primarilor sunt impartite. Unii considera ca au foarte multe atributii iar veniturile nu le cresc in acelasi timp, altii  cred că salariile primarilor ar trebui sa depinda de numărul proiectelor europene și fondurilor atrase.

România se află pe primul loc în Europa la decesele prin cancer de col uterin dar și la numărul de cazuri noi, însă pandemia a pus frana campaniei de vaccinare gratuită a fetelor între 11 și 18 ani. Si in Franta, presedintele Macron a anuntat o campanie de vaccinare la scara larga a elevilor de liceu in incercarea de a eradica papilomavirusul care cauzeaza in fiecare an peste 6000 de cazuri de cancer.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 1 martie 2023