Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 9 martie 2023

in_ambarcatiunea_mica_se_afla_oficiali_din_rusia_ucraina_turcia_si_onu_si_verifica_incarcatura_din_vasul_mare_in_cadrul_acordului_care_permite_exportul_cerealelor_ucrainene_pe_marea_neagra.jpg

În ambarcatiunea mica se afla oficiali din Rusia, Ucraina, Turcia si ONU si verifica incarcatura din vasul mare, în cadrul acordului care permite exportul cerealelor ucrainene, pe Marea Neagra.
În ambarcatiunea mica se afla oficiali din Rusia, Ucraina, Turcia si ONU si verifica incarcatura din vasul mare, în cadrul acordului care permite exportul cerealelor ucrainene, pe Marea Neagra.
Sursa imaginii: 
AP Photo/Emrah Gurel

Cu o saptamana inainte ca acordul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagra sa expire, ministrul rus de externe spune ca negocierile sunt complicate. Clauzele intelegerii de pe urma cărora Rusia ar trebui să profite  nu se aplica, acuză Serghei Lavrov. Acest acord cerealier este considerat vital în aprovizionarea alimentară mondială dar pentru ca el sa fie reinoit , trebuie ca toate partile sa-l accepte.

 

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Negocierile între Turcia, Suedia şi Finlanda în vederea aderării celor două ţări nordice la NATO au fost reluate astazi. La finalul lunii ianuarie, Ankara a decis suspendarea negocierilor cu Stockholm şi Helsinki,  după mai multe manifestaţii antiturce şi antimusulmane desfăşurate în capitala suedeză. 

Dupa ce ASF publicat noile tarife de referinta pentru politele RCA care cresc cu aproximativ 35% pe an, Autoritatea  cere asigurătorilor sa nu speculeze piata,  sa nu impuna tarife exagerate in timp ce ministrul de Finante considera ca este nevoie de mai multe companii de asigurări pentru a scădea prețul. Avem in aceasta seara punctul de vedere al transportatorilor.

Iar istoria comunismului în România ar putea deveni materie obligatorie pentru elevii de liceu. Subiectul a fost introdus în proiectul de lege a învățământului preuniversitar. Lecțiile despre comunism vor fi alcatuite de experți ai Ministerului Educației, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 9 martie 2023