Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 14 martie 2023

ong_avertizori_integritate_romania_lege.jpg

Participanți la o dezbatere în Parlament pe tema legii avertizorilor de integritate
Participanți la o dezbatere în Parlament pe tema legii avertizorilor de integritate
Sursa imaginii: 
Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior (Arhivă)

In conformitate cu cerintele Comisiei Europene, coalitia modifica legea avertizorului de integritate, după ce versiunea inițială descuraja raportările anonime privind actele de corupție și încălcările legii.  Modificarea operata era esentiala pentru deblocarea celei de-a doua transe de bani din PNRR, de peste 3 miliarde de euro.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Legea Victoria, care reglementează tratamentul cu canabis medicinal în România, pentru pacienții cu boli cronice aflați în fază terminală, a fost dezbatuta aseara în Camera Deputaților, dupa aproape 4 ani in care a zacut intr-un sertar. Actul normativ a fost iniţiat de Alexandra Cârstea, a cărei mamă, Victora, a murit în urmă cu mai mulţi ani din cauza cancerului.  Ministerul Sanatatii e rezervat in ce priveste sustinerea acestui proiect de lege.

Luam si pulsul intalnirii de aseara, dintre Emanuel Macron si Viktor Orban. Seful statului francez l-a invitat la Elysee pe premierul maghiar ca sa discute despre nevoia de unitate a ţărilor europene în privinţa războiului din Ucraina, în condiţiile în care Orban a intrat în dispută în repetate rânduri cu Uniunea Europeană pe acest subiect.

Iar China a condamnat  „calea eronată şi periculoasă” a parteneriatului încheiat între Statele Unite, Regatul Unit şi Australia pentru programul de submarine cu propulsie nucleara AUKUS, menit să contracareze Beijingul în Pacific.  

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 14 martie 2023