Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 15 martie 2023

presedintele_emmanuel_macron_este_insotit_de_sefa_diplomatiei_franceze_de_presedinta_republicii_moldova_si_de_ministrul_de_externe_de_la_chisinau_paris_21_noiembrie_2022._.jpg

Presedintele Emmanuel Macron este însotit de sefa diplomatiei franceze, de presedinta Republicii Moldova si de ministrul de Externe de la Chisinau, Paris, 21 noiembrie 2022.
Presedintele Emmanuel Macron este însotit de sefa diplomatiei franceze, de presedinta Republicii Moldova si de ministrul de Externe de la Chisinau (Arhivă, Paris, 21 noiembrie 2022)
Sursa imaginii: 
Yoan Valat, Pool via AP

Un document intern al Kremlinului detaliază planul rusilor de a destabiliza Republica Moldova si de a prelua controlul asupra tarii vecine, pana in 2030. Planul Moscovei are setate obiective pe termen scurt, mediu și lung cu scopul final de „rusificare”  forțată a Moldovei și transformare a republicii într-un stat complet dependent de Rusia. Documentul, obținut de un consorțiu internațional de publicații independente, a fost elaborat de Administrația Prezidențială Rusă și de serviciile secrete rusesti.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Reacție virulentă a Bisericii Ortodoxe Române, la proiectele de legi ale educației publicate de ministrul Ligia Deca. Patriarhia Română susține că ideologia de gen a fost propusă spre a fi introdusa in noile legi ale educatiei fără discernământ. Poziția bisericii vine la o zi după ce  portalul online edupede a publicat o adresă comună prin care o parte din cultele religioase i-a cerut ministrului Ligia Deca ca diversitatea să nu mai fie definită în proiectul legii învățământului și ca profesorii să nu mai fie obligați să o promoveze.

Si, astazi in Franta e o noua zi de greva contra proiectului de reformă a pensiilor. Textul urmeaza să fie supus astazi votului în Adunarea naţională după ce proiectul a fost adoptat de senatori, sâmbăta trecută. Sunt aşteptaţi să iasa in strada circa 800.000 de oameni în toată Franţa, o cifră în scădere faţă de precedentele zile de proteste.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 15 martie 2023