Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Închide ochii și ai să vezi mai bine", singurul spectacol din România accesibilizat pentru 9 tipuri de dizabilități

spectacol.jpg

„Închide ochii și ai să vezi mai bine”, primul și momentan singurul spectacol din România creat pentru publicul larg și accesibilizat pentru 9 tipuri de dizabilitati deodata
Teatrul de Comedie din București găzduiește spectacolul "Închide ochii și ai să vezi mai bine", primul și momentan singurul spectacol din România creat pentru publicul larg și accesibilizat pentru 9 tipuri de dizabilități deodată. Copiii sunt invitați să se întâlnească cu aventurile unei semințe care nu știe ce fel de sămânță e. Ea îi duce pe copii în lumea plantelor și a animalelor. În drumul ei întâlnește tot felul de personaje care îi dau anumite lecții despre Empatie, Dragoste de aproape, Grijă, Neuitare, Cunoastere, Speranță.
Sursa imaginii: 
Horatiu Nicoara

În 19 martie, Teatrul de Comedie din București găzduiește spectacolul "Închide ochii și ai să vezi mai bine", primul și momentan singurul spectacol din România creat pentru publicul larg și accesibilizat pentru 9 tipuri de dizabilități deodată. Este primul spectacol dintr-o serie găzduită de Teatrul de Comedie, pentru reprezentanția din martie bilete s-au epuizat de ceva timp, semn că este o mare nevoie de astfel de producții. Vorbim despre un fel de spectacol terapie, pentru cei cu dizabilități, dar și pentru ceilalți, spectatori deschiși spre toleranță, acceptare și înțelegere. 

„Copiii cu dizabilități nu pot merge la teatru, la operă sau la un muzeu fiindcă deranjează. Deși au aceleași nevoi ca şi noi, doar că se manifestă diferit. În România secolului XXI, încă nu s-a găsit o cale ca ei să poată beneficia în egală măsură de un proiect cultural la fel ca un copil tipic. Şi nu este vorba numai de copii. Acelaşi regim îl au şi persoanele cu dizabilităţi adulte, care au nevoie de socializare. Pana acum, într-un an şi jumătate, am reuşit să scoatem la teatru 2.080 de copii cu dizabilităţi plus familiile lor. În această stagiune teatrală, ne-am găsit în sfârsit o casă, Teatrul de Comedie, fiind singurul teatru de stat care a primit acest spectacol respectând legea 448, art 21” , spune Oana Popa, scenaristă, regizoare și actriță.

Urmăriți aici interviul acordat de Oana Popa și Lavinia Chițu, emisiunii RFI360.

Numit de criticii de teatru „spectacol-fenomen terapeutic”, „Închide ochii și ai să vezi mai bine” dorește să fie un spectacol mai mult decât incluziv. Copiii sunt invitați să se întâlnească cu aventurile unei semințe care nu știe ce fel de sămânță e. „Închide ochii și ai să vezi mai bine” este o adaptare după „Povestea seminței”, scrisă de autorul Dumitru Radu Popa și este o poveste cu ajutorul căreia copiii curioși pot să înțeleagă mai bine lumea în care cresc. 

Distribuție: Alexandra Pribeagu, Taisia Orjehovschi, Varinia Mitrea, Andrei Cristea, Oana Popa. Interpretare în limbajul semnelor: Lavinia Chițu. Interpretare narativă - nevăzători: Andrei Cristea / Miki Brebinaru Gheorghe. Scenariu și regie: Oana Popa. Asistent regie: Taisia Orjehovschi. Muzica: Iulian Vrăbete. Schițe papuși: Oltea Clara Râsnoveanu. Scenografie: Andreea Maria Pană. Mișcare scenică: Nadia Dumitru. Consultant accesibilizare: Asociația Supereroi printre noi. Accesibilizare sunet / lumini: Alin Halațiu. 

Spectacolul va avea un interpret în limbajul semnelor, pentru persoanele cu deficiențe de auz, dar și interpretare narativă, live pentru nevăzători. De asemenea, sunetul va fi jos, lumina va sta tot timpul aprinsa in sala, iar usile de acces vor sta deschise. Accesul și îndrumarea participanților cu deficiențe de vedere de la intrare spre sala de spectacol și invers va fi asigurată cu ajutorul voluntarilor. Accesibilizare scaune rulante 3 locuri.

Pentru viitoarele reprezentanții ale spectacolului, persoanele cu dizabilități sunt rugate să se înscrie în formularul din urmatorul link: http://bitly.ws/zZHy

Bilete, aici https://bilete.comedie.ro/alege-spectacol/242