Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Luca Mihăilescu – Pythia, oracolul tehnologic

foto_luca_mihailescu.jpg

Mirel Bran și Luca Mihăilescu în studioul RFI Romania
Sursa imaginii: 
RFI Romania

În centrul pamîntului s-a aflat pe vremuri un șarpe uriaș pe nume Python. Așa îi spuneau grecii antici pentru că ei știau și unde se află această dihanie. Poarta către adîncurile pămîntului unde stătea ascuns Python se afla la Delphi, în sudul Greciei, unde zeul Apollo și-a făcut templul. Daca nu ați ajuns pînă acum acolo, programați-vă o excursie. Se ajunge ușor cu mașină din România și veți vedea niște locuri care vă vor proiecta într-o altă dimensiune.

 

 

Templul de la Delphi a fost locul cel mai iubit de zeul Apollo, zeul luminii si al frumusetii masculine. Atît de mult a iubit zeul acest loc încît într-o zi a hotarît sa îl purifice si sa îndeparteze sarpele Python ascuns în maruntaiele pamîntului sub templul sau. Si l-a ucis. In greaca veche, numele Python vine de la verbul « puthein », care înseamna « a putrezi ». Nu este un nume magulitor dar el ne spune povestea tragica a acestui sarpe.

Ucis de zeul Apollo, sarpele a intrat în putrefactie si emana un miros urît în templul zeului. Parca numele îi fusese predestinat, Python asta însemna : “putrefactie”. Povestea asta face parte din mitologia greaca dar ea nu este doar o închipuire ci are o legatura cu realitatea acelor vremuri. In templul lui Apollo de la Delphi existau niste crapaturi în stînci de unde ieseau niste miresme foarte neplacute, ca si cum gazele iesite de sub pamînt erau încarcate de mirosul sarpelui ucis.

Iar în templu se afla o femeie, pe nume Pythia, care era de multe ori îmbatata de aceste miresme ciudate si intra în transa. Apoi vorbea aiurea, scotea tot felul de sunete nemaiauzite, un fel de giberish fara nici o noima. Preotii templului puteau însa descifra mesajele ascunse în sporovaiala Pythiei. Aceasta Pythia a fost într-un fel regina oracolelor. A profetit în vremea ei o gramada de întîmplari din viitor si toti regii si conducatorii de osti ar fi vrut sa aiba acces la profetiile acestei femei îmbatata de resturile sarpelui Python.

Asa stateau lucrurile acum mai bine de 2 800 de ani. De atunci Pythia a inspirat mii si mii de artisti si gînditori din toate timpurile. Si iata ca acum, în 2023, Pythia a devenit si tehnologie. Cum ? S-a metamorfozat într-un proces automatizat care masoara amprenta sociala a unei companii în mediul digitalizat al new media. E un amestec de automatizare, sociologie, inteligenta artificiala si analiza de limbaj care permite oricui sa îsi masoare amprenta sociala în universul digital. Acest proiect este un oracol tehnologic.

Proiectul Pythia este conceput de o echipa de tineri români condusi de Luca Mihailescu. Luca are 24 de ani, a studiat la Facultatea de fizica de la Universitatea din Bucuresti. Acum face un master în fizica la Universitatea din Berlin dupa ce a petrecut un an la Leipzig. L-am invitat la emisiunea « Noi venim din viitor » pentru a afla din ce este facut proiectul Pythia, acest oracol al viitorului inspirat de adîncurile istoriei noastre culturale. Mai multe despre acest proiect puteti afla la adresa : pythia.social

 
Emisiunea Noi venim din viitor din 24 martie 2023