Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 27 martie 2023

coalitie.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

In incercarea de a obtine o varianta care sa multumeasca Comisia Europeana, liderii coalitiei aduc amendamente legii pensiilor speciale. Cumulul de pensii speciale se elimină, la pensiile militarilor vor fi eliminate cinci sporuri, magistrații din CSM nu se mai pot pensiona după un singur mandat iar pensiile se vor indexa anual cu inflația și nu cu salariul. Sunt cateva din propunerile care vor fi dezbatute de comisiile de specialitate. De  reforma pensiilor, asumata de Romania prin PNRR, depinde  acordarea celei de-a treia transe din banii europeni, in valoare de 3 miliarde de euro.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

În ultimii 30 de ani, CFR Călători a avut buget de supravieţuire, nu buget de dezvoltare, spune directorul companiei, dupa accidentul feroviar de la Galati in urma caruia si-a pierdut viata o angajata, sef de tren. Locomotivele  vechi de jumatate de secol sunt reparate cu piese tot vechi, spun si cei care repara garniturile. La care se adauga infrastructura proasta, salarizarea mica si nepasarea, mai spune mecanicul.  Veti asculta un interviu in aceasta seara.

NATO acuza retorica nucleară „periculoasă și iresponsabilă" a Moscovei, după ce Vladimir Putin a anunțat că Rusia va amplasa arme nucleare tactice în Belarus. Oficialii ucraineni au cerut urgent o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU. Incercam sa ne lamurim in 40 de minute cat conteaza in economia razboiului aceasta miscare a rusilor.

Iar Israelul este în haos politic după ce presa a scris că premierul Benjamin Netanyahu ar urma să suspende planul de reformare a sistemului judiciar care a scos zeci de mii de oameni în stradă în ultimele luni. Demiterea ministrului Apararii a infuriat si mai tare cetatenii. Sindicatele fac apel la declanșarea unei greve generale în cazul în care guvernul nu renunță la propuneri.

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 27 martie 2023