Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 28 martie 2023

grebla_toni.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Adriana Neagoe

Social-democratii  isi  impun candidatul la sefia  Autorității Electorale Permanente. Cu  251 de voturi pentru, Parlamentul l-a ales pe Toni Grebla, actualul prefect al Capitalei, sa conduca Autoritatea pentru urmatorii 8 ani. Miza numirilor la AEP  devine esentiala in  contextul anului electoral 2024 când instituția va organiza toate cele patru tipuri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

 

sumarul emisiunii 40 de minute

Sedinta comuna a guvernelor roman si polonez azi la Bucuresti. Exportul de cereale şi alte produse din Ucraina care i-a afectat atat pe fermierii romani cat si pe cei polonezi, e unul din subiectele  abordate. Cele două state discută cu Comisia Europeană despre mecanismele de monitorizare a exporturilor  şi a destinaţiei finale, astfel  încât pietele  autohtone sa nu mai fie invadată cu cereale ieftine din Ucraina.  

Franţa trăieşte astazi a 10-a zi naţională de greve şi manifestaţii contra proiectului de reformă a pensiilor. Un text votat de parlament ce nu mai aşteaptă decât avizul Consiliului constituţional pentru a intra în vigoare şi asta în ciuda ostilităţi crescânde a opiniei publice atat contra proiectului cat şi a felului în care a fost adoptat.

Cel mai recent raport Amnesty International arata ca in România, romii şi persoanele LGBT, sunt în continuare victimele unor discriminări sistemice. Comitetul Helsinki  a realizat o anchetă printre deţinuţii din inchisorile romanesti din care reiese că forţele de poliţie recurg în mod excesiv la forţă şi nu se repectă drepturile persoanelor încarcerate. 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 28 martie 2023