Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 29 martie 2023

bani-lei-48832_0.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Senatorii au votat în plen un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal, prin care este introdus un prag de 250.000 de lei pentru abuzul in serviciu. Pragul este aproape de cel pe care in 2017 il stabilea celebra ordonanta 13 care a dus la cele mai mari proteste de la Revolutie. Dacă amendamentul trece si de votul Camerei Deputatilor, fapta prin care un funcționar public produce cu intenție un prejudiciu mai mic de 250.000 lei nu va mai fi infracțiune.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Senatul a votat legea pensiilor speciale. Proiectul merge la Camera Deputaţilor, for decizional. Astfel, nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul  pensiilor speciale, se introduce un impozit de 15% pentru partea de necontributivitate iar pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei. Reforma pensiilor speciale a fost asumata de Romania prin PNRR astfel că de adoptarea legii depinde tranşa a treia  de fonduri europene- 3 miliarde de euro.

Si un grup de experţi în inteligenţă artificială şi de directori din industrie, intre care si Elon Musk,  cer

 într-o scrisoare deschisă o pauză de şase luni în dezvoltarea inteligenţei artificiale avansate, invocând potenţiale riscuri pentru societate şi umanitate, în special perturbări economice şi politice.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 29 martie 2023