
Emisiunile RFI RO
Până la cer și înapoi, cu Blondie
pacienta_medeea_si_parintii_3_1.jpg

Ea este Medeea. Are șase ani și suferă de o malformație cardiacă pentru care are nevoie de o nouă intervenție chirurgicală in străinătate. Medeea este ultimul copil dintr-o serie de peste 400 de pacienți pentru care "ambulanța aeriană" inventată de Asociația Blondie a devenit salvare. Povestea ei și a "ambulanței aeriene", într-un reportaj RFI360 realizat de Valentin Panduru.
Afecțiuni oncologice, renale, pulmonare, neurologice, boli rare, genetice, în România în fiecare zi sunt oameni care află că suferă de o boală care trebuie să aștepte rezolvare în țară. Ei pot beneficia de tratament într-o clinică din străinătate prin formularul E112, dar pentru transportul lor acolo, în condiții sigure din punct de vedere medical, România nu a găsit încă soluții. "Nu am refuzat niciun caz care a ajuns la noi.” spune Adelina Toncean, fondatoarea Asociației Blondie.
În trei ani de zile, peste 144 de zboruri medicale în regim de ambulanță au fost organizate de Asociația Blondie. Sunt avioanele care au zburat când pandemia a închis totul în jur, iar în vremuri de război, pe lângă cazurile medicale, au adus și copii orfani din Ucraina. Vorbim despre 3.500.000 de euro strânși din donații în tot acest timp, și plătiți pe avioanele închiriate. Practic, Asociația Blondie a parcurs distanța de la Pământ la Lună cu avioanele lor medicale. Adelina Toncean visează să poată direcționa banii din donații în primul lor avion, prima "ambulanta aeriana" Blondie. „Cu 1.500.000 € achiziționăm un avion și îl dotăm cu toate echipamentele medicale necesare. Creăm astfel primul serviciu de ambulanță aeriană din România, un serviciu extrem de necesar. Fiecare caz care ajunge la noi, fiecare copil pare că ne spune <Eu zbor sau mor!>. Vorbim de urgențe, de cazuri grave, care nu pot fi tratate în România." spune Adelina Toncean.
Aeronava ambulanță aeriană este ca o ambulanță terestră, este dotată cu toate echipamentele medicale necesare fiecărei afecțiuni, are la bord o echipă de medici și asistente specializați să acorde îngrijire de urgență în aer și, mai ales, este gratuită - costul de transport pentru pacienți este zero. Totul se face sub atenta supraveghere medicală, dr Catalin Cîrstoveanu, seful secției de terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Marie Curie, fiind specialistul care prezintă fiecare caz medicilor din străinătate. „Blondie a fost salvarea noastră în pandemie. Când toate liniile aeriene erau închise, noi am făcut transporturi cu Blondie. Altfel nu s-au mai putut face. La început părea că a fost ceva intermitent, o întâmplare, dar apoi, când am văzut că s-au împlinit o sută de zboruri, 144 chiar, și când am numărat câți copii au fost transportați, mi-am dat seama ce lucru extraordinar face Blondie. De fapt, Blondie a fost salvarea acestor copii! Sunt puțini care înțeleg lucrul ăsta!” spune dr. Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de terapie intensivă nou-născuţi de la Spitalul M.S. Curie.
În trei ani de zile, Asociația Blondie a strâns bani și organizat 144 de zboruri pentru 400 de copii care nu puteau fi tratați în România. Peste 3.500.000 euro au fost cheltuiți în ultimii 3 ani pentru aceste zboruri, banii provenind din donații. Tot prin donații speră Adelina Toncean să poată avea peste trei ani, două ambulante aeriene care să aparțină direct Asociației Blondie, o șansă la viață în străinătate pentru pacienții care în Romania trebuie să mai aștepte salvarea.
Citește povestea și ajuta ca ea să meargă mai departe, aici https://www.asociatia-blondie.ro/