Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe 1 Aprilie, eveniment de plantare prin programul de împădurire "Adoptă un Copac"

gherghita.jpg

Eveniment de plantare prin programul de împădurire Adoptă un Copac
Programul de împădurire Adoptă un Copac a pornit în 2007, ca inițiativă a asociației Viitor Plus, iar rezultatele de până acum se reflectă în suprafața totală de 183 de hectare (peste 1 milion de puieți plantați), prin implicarea a 27.000 de voluntari, în 21 comunități rurale din mai multe județe din sudul țării afectate de efectele schimbărilor climatice.
Sursa imaginii: 
Adoptă un Copac

"Adoptă un Copac" este un program care ajută la creșterea suprafeței împădurite din sudul României și contribuie la educarea oamenilor cu privire la importanța pădurilor, a acțiunilor de plantare și a activităților de voluntariat. 

Pe 1 Aprilie, "Adoptă un Copac" este în județul Prahova, unde va derula proiectul de plantare la marginea unei păduri existente, alături de 350 de voluntari. Este ultima plantare de acest sezon la Gherghița, unde va fi înființată o pădure de 4 ha. 

La câțiva kilometri de la biserica din sat, monument UNESCO, unde voluntarii sunt aduși cu autocare din București, merg pe jos pe drumeagul de lângă pârâu și câmpurile de rapiță ca să ajungă într-o poieniță, lângă o pădure matură. Este un loc izolat, în care se aud păsările cântând și atmosfera este una de pace și conectare cu sinele, colegii și natura.

Voluntarii plantează arbori și arbuști din specii diferite – plop, frasin, lemn câinesc și sălcioară - care vor ajuta solul degradat din aria respectivă să se regenereze, biodiversitatea să revină și să prospere. Tot pe 1 aprilie, "Adoptă un Copac" plantează și în comuna Leu din județul Dolj, 21 de specii diferite de arbori și arbuști, într-o zonă cu teren degradat, alături de peste 200 voluntari din Craiova, implicând și comunitatea, copii din școală fiind alături trup și suflet. 

Programul de împădurire "Adoptă un Copac" a pornit în 2007, ca inițiativă a asociației Viitor Plus, iar rezultatele de până acum se reflectă în suprafața totală de 183 de hectare (peste 1 milion de puieți plantați), prin implicarea a 27.000 de voluntari, în 21 comunități rurale din mai multe județe din sudul țării afectate de efectele schimbărilor climatice. Pădurile plantate în cadrul programului sunt îngrijite și monitorizate 5-10 ani pentru a asigura integritatea lor pe termen lung. 

Primăvara aceasta voluntarii "Adoptă un Copac" și comunitatea locală au plantat în Fetești, jud. Ialomița, Gherghita, jud. Prahova, Leu, jud. Dolj, Ciulnița, jud. Ialomița, Lumina, jud. Constanța și urmeză să încheie sezonul în Breasta, jud. Dolj. 

În plus, inginerii silvici ai "Adoptă un Copac" au coordonat lucrări de completare implicând comunitătea locală în toate localitățile în care au plantat în trecut.

Sezonul de plantare din primăvara 2023 este cel mai mare pe care organizația l-a avut până acum, urmând ca cifrele finale să fie anunțate pe site-ul http://www.adoptauncopac.ro

Despre importanța acestor campanii de plantare, vorbește în RFI360 Anca Simon, coordonator București "Adoptă un Copac". 

Viitor Plus este o organizație non-profit cu o experiență de peste 16 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea și Biroul Eco.