Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atenție la simptomele care anunță o boală de rinichi!

sare.jpg

Consumul excesiv de sare compromite funcția renală
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Peste un milion de români cu vârsta între 20 și 79 de ani au Boală Cronică Renală. Cu toate acestea, sub 10% dintre ei sunt în evidențele medicilor de familie. Una dintre cauze ar fi absența unui program structurat de prevenție, spune la RFI, Dr. Lavinia Brătescu, Medic Primar Nefrologie,

 

Boala cronică de rinichi (BCR) este o problemă importantă de sănătate publică la nivel global. Se estimează că circa 1 din 10 persoane suferă de boală cronică de rinichi. Prevalența BCR este de două ori mai mare decât cea a diabetului zaharat și de zece ori mai mare decât cea a cancerului. Se știe că bolile netransmisibile (NCD), care includ bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul, hipertensiunea arterială, bolile pulmonare cronice și bolile renale cronice (CKD), sunt principalele cauze de deces și dizabilități la nivel mondial. BCR reprezintă a cincea cauză de deces în lume, explică la RFI, Dr. Lavinia Brătescu, Medic Primar Nefrologie, Medic Șef al Clinicii de Nefrologie și Dializă Diaverum Morarilor din București, Coordonator național al Programului de Prevenție în cadrul Diaverum România, invitața emisiunii Sănătatea FM.

Potrivit acesteia, hipertensiunea arterială necontrolată și diabetul zaharat determină aproximativ 50% din totalul cauzelor de BCR la adulți. De aceea, un control bun asupra valorilor glicemiei și a tensiunii arteriale poate preveni sau încetini evoluția BCR.

Un alt factor de risc pentru BCR, dar pe care nu îl putem modifica, este vârsta mai înaintată, degradarea fiziologică a funcției renale începând după 40 de ani. Este un proces natural de îmbătranire al rinichilor, pe care dacă știm să îl gestionăm, împiedicăm degradarea accentuată a funcției renale.

Lista completă a factorilor de risc este mult mai lungă: bolile cardio-vasculare (boli valvulare, insuficienta cardiacă...), bolile structurale ale rinichiului, infecțiile urinare cronice, bolile sistemice, autoimune, istoricul familial pozitiv, episod de insuficienţa renală acută în antecedete, hematuria (eliminarea de sânge prin urină) sau proteinuria (eliminarea de proteine în urină) descoperite întâmplător, rinichiul unic, malformațiile congenitale și bolile ereditare, unele medicamente dozate necorespunzător.

BOALA CRONICĂ DE RINICHI: SEMNALELE CARE AR TREBUI SĂ NE ÎNGRIJOREZE
Din păcate, într-un procent covârșitor, boala cronică de rinichi nu are simptome decât în stadii foarte avansate, când opțiunile terapeutice curative sunt mult diminuate. De aceea, un consult medical periodic și analize sunt esențiale pentru depistarea acestei afecțiuni în stadii incipiente, când putem avea opțiuni terapeutice sau putem încetini mult evoluția spre stadii finale, mai explică medicul.
 
"Amintesc câteva dintre simptomele care ar trebui să atragă atenția asupra acestei afecțiuni: 
Apare hipertensiune sau hipertensiunea pre-existentă nu o mai puteți controla cu dozele obișnuite de medicație;
Se reține lichid în țesuturi: apare umflarea picioarelor, a feței, dificultate în respirație, etc;
Apare oboseala la eforturi reduse și senzația de frig, prin retinerea de lichid si prin aparitia aneiei de cauza renala 
Apariția senzației de greață, vomă, pierderea poftei de mâncare, prin reținerea de toxine în sânge, cu consecințe asupra stării clinice; 
Tulburari ale ritmului cardiac si afectare osoasa printr-un dezechilibru al electroliților și mineralelor din organism; In stadii avansate, scade cantitatea de urină produsă de către rinichi"

 

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 
Sănătatea FM, ediția din 29 martie 2023