Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Environ: Deșeurile electrice sunt foarte periculoase. Cum scapi de un televizor vechi?

environ_deseuri_electrice_periculoase.jpg

Deșeurile electrice și electronice trebuie reciclate
Deșeurile electrice și electronice trebuie reciclate
Sursa imaginii: 
pixabay

România este pe ultimele locuri în UE în privința colectării și reciclării deșeurilor electrice, electronice și electrocasnice. Cu o rată de doar 35%, România se află sub media europeană de 45 de procente și foarte departe de obiectivul de 65%.

Roxana Puia, marketing manager la asociația Environ, spune la emisiunea Planeta Verde de ce trebuie reciclate și nu pur și simplu aruncate la gunoi televizoarele, frigiderele sau calculatoarele vechi: ”Pentru că sunt foarte periculoase. Dincolo de ceea ce vedem noi cu ochiul liber și anume o carcasă de plastic, sticlă, aluminiu și așa mai departe, în componența echipamentelor electrice se află substanțe periculoase, gaze, metale grele, foarte multe metale din tabelul periodic al elementelor”.

 

 

Ea precizează că ”nu e nici o noutate că deși lucrurile poate s-au mai mișcat într-un sens pozitiv, în continuare ne aflăm la coada clasamentelor, în continuare nu furnizăm rapoarte și informații la zi. Deși UE publică, să zicem, statistici pentru 2020, datele la nivelul României sunt, poate, la nivelul anului 2018. Deci avem undeva întotdeauna cam doi ani un decalaj față de restul”.

Aflați din interviul de mai jos cum puteți scăpa de un televizor vechi sau de o mașină de spălat stricată.

 

Ediții anterioare ale emisiunii: https://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 24 aprilie 2023. Invitată: Roxana Puia. Tema: reciclarea deșeurilor electrice