Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 24 aprilie 2023

bani-lei-48832_0.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Coalitia incearca sa se puna de acord pe reducerea cheltuielilor bugetare. Executivul pregăteşte suspendarea ocupării posturilor vacante în instituţiile statului, interzicerea cumulului pensie-salariu dar şi stoparea achizitionarii de maşini şi mobilier. 10 miliarde de lei ar putea fi economisiți de ministere prin tăieri de cheltuieli. Recent, premierul a cerut miniștrilor să-i prezinte soluții pentru reducerea cheltuielilor dar a exclus tăierea salariilor  sau a investițiilor.

 

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

PSD, PNL, UDMR au anunțat că doresc finalizarea dezbaterii legilor educației și adoptarea acestora în actuala sesiune parlamentară, mai exact începutul lunii iunie. Pachetul legislativ a intrat în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputaților. Forul decizional în acest caz este Senatul. Diverse amendamente au fost adoptate intre care unul care prevede interzicerea telefoanelor mobile la ore dar si unul care prevede ca violenţa fizică sub orice formă din şcoli se va sancţiona.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, este astazi si maine la sediul ONU din New York pentru ca Rusia detine luna aceasta preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate. Sunt voci care pun in chestiune modul in care functioneaza ONU, avand in vedere faptul ca Moscova ocupa aceasta demnitate, în plină ofensivă militară în Ucraina, pentru care a fost sancţionată de o parte a comunităţii internaţionale.

Iar Uniunea Europeana ajuta Republica Moldova sa isi consolideze sectorul de aparare si securitate si aproba o misiune civila care va incepe luna viitoare si va dura doi ani. Pe de alta parte, Bruxelles a decis sancționarea celor care  încearcă să destabilizeze autoritățile de la Chișinău. discutam pe larg in 40 de minute.

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 24 aprilie 2023