Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 26 aprilie 2023

austria_1.jpg

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner
Sursa imaginii: 
Ministerul austriac de Interne / bmi.gv.at

Austria isi pastreaza opozitia fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Venit la București, ministrul de Interne de la Viena spune ca tara sa nu poate oferi o dată pentru integrare. Spațiul e nefuncțional, apreciaza din nou, responsabilul. Pe de alta parte, ministrul Lucian Bode spune ca vizita dezgheata relatiile bilaterale dintre Romania si Austria.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Religia devine proba opțională la bacalaureat pentru elevii de la profilul uman, specializările filologie și științe sociale. Este unul din amendamentele la legea educatiei. Un altul stabileste ca profesorii nu vor mai fi obligati sa promoveze diversitatea in scoli ci doar sa o respecte, o alta tema care a deranjat cultele. Forma finala a legii educatiei va fi votata de Senat.

A fost grevă japoneză la birourile Institutului Național de Statistica din toată țara! Principalele revendicări sunt mărirea salariilor și uniformizarea grilei de salarizare din sediul central și din direcţiile teritoriale. După greva japoneza urmează un protest la București, pe 11 mai, și apoi greva generala.

Si, intr-un anunt surpriza, inainte de summitul BRICS, la care ar urma sa participe si Vladimir Putin, președintele sud-african a anunțat că țara sa nu se va retrage din Curtea Penală Internațională. asa incat, teoretic, liderul de la Kremlin ar putea fi predat instantei odata ce ajunge in Africa de Sud. Va reamintesc, CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin, acuzându-l de deportarea unor copii din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, acțiune considerată crimă de război de dreptul internațional.

 
emisiunea 40 de minute din data de 26 aprilie 2023