Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 5 mai 2023

vucic_serbia.png

Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat o dezarmare masivă a populației, în urma atacurilor armate care au socat tara. Legea care reglementează armele și muniția va fi modificată și doar 10% din populația cu drept de port armă, își va putea păstra acest drept.   

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Intr-o schimbare de strategie, Evgheni Prigojin, liderul forţei de mercenari Wagner, anunta că forţele sale vor părăsi Bahmut-ul, pe care încearcă să îl captureze din vara anului trecut, după ce anterior postase un videoclip violent ca imagine şi limbaj în care îi acuza pe şefii armatei  ruse că nu i-au furnizat munţie şi sunt responsabili pentru moartea a zeci de luptători ai săi.

Vorbim si despre un scandal diplomatic între Italia şi Franţa. Ministrul de externe de la Roma şi-a anulat vizita la Paris, ca reacţie la comentariile "insultătoare" ale ministrului francez de interne la adresa premierului italian, Giorgia Meloni. Italia şi Franţa au intrat adesea în conflict în ceea ce priveşte imigraţia, dar relaţiile s-au înrăutăţit după ce guvernul de dreapta al lui Meloni a ajuns la putere, în octombrie anul trecut.

Iar fastul ceremoniei de incoronare a Regelui Charles al lll-lea îi nemultumeste pe unii britanici  preocupati mai degraba de erodarea niveluui de trai, mai ales că va fi în mare parte responsabilitatea contribuabililor să plătească pentru ceremonie. Costul evenimentului nu a fost dezvăluit, dar a fost estimat de presă între 50 şi 100 de milioane de lire sterline, plus costurile de securitate.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 5 mai 2023