Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 8 mai 2023

ursula_bun.jpg

Ursula von der Leyen
Sursa imaginii: 
Facebook / Comisia Europeană în România

Comisia Europeană a prezentat statelor membre al 11-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei, menit să  evite ocolirea sancţiunilor aplicate pana acum. Propunerile vizeaza in premiera  opt companii chineze şi din Hong Kong, care sunt acuzate ca reexporta bunuri sensibile către Rusia. 

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Presedintele ucrainean promite că Rusia va fi înfrântă în Ucraina precum a fost nazismul în Germania. Volodimir Zelenski anunta că a înaintat un proiect de lege Parlamentului pentru a marca Ziua Victoriei în Ucraina pe 8 mai și a sărbători Ziua Europei pe 9 mai, intr-un gest in plus de distantare fata de Moscova. Maine sefa CE, Ursula von der Leyen, merge la Kiev.

Ministrul Petre Daea amenință fermierii cu tăierea subvențiilor dacă stropesc legumele cu substanțe toxice în concentrație mare. Pe de alta parte, un senator PNL propune teste rapide pentru legumele si fructele din piete. Cat de eficiente ar putea fi, discutam in 40 de minute.

Noua harta administrativ-teritoriala a Romaniei ar reduce decalajele de dezvoltare dintre regiuni. Este explicatia deputatului independent Tudor Benga, cel care a initiat un proiect de lege in acest sens. Documentul propune comasarea in 12 judete. Despre reforma administrativ teritoriala a tarii discutam in aceasta seara.

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 8 mai 2023