Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 9 mai 2023

putin_parada.jpg

Vladimir Putin la parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie, Moscova, 9 mai 2022
Sursa imaginii: 
Administrația Prezidențială a Rusiei / http://en.kremlin.ru/

Vladimir Putin a deschis parada de 9 mai de la Moscova. Liderul rus a vorbit din nou de Occidentul decandent si a spus că Rusia se apără împotriva „terorismului internațional”. Intre timp, Ursula von der Leyen a mers la Kiev si a marcat „Ziua Europei” alături de Volodimir Zelenski.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Ordonanta privind reducerea cheltuielilor bugetare care prevede intre altele inghetarea angajarilor la stat si reducerea posturilor de consilieri din cabinete e criticata de fostul premier Florin Citu. Liberalul care exprima frecvent opinii in dezacord cu linia partidului considera ca ministrul de finante Adrian Câciu ar fi trebuit demis, dupa ce au aparut informatiile privind gaura din bugetul de stat.

 E criza de forta de munca in diverse sectoare si Romania continua sa se bazeze pe muncitorii non europeni dar apar si aici probleme. In ultimele două luni birocrația excesiva face ca un angajator sa aștepte un an pentru a aduce lucratori din spațiul noneuropean. De cealalta parte firmele care deja folosesc muncitori străini au o altă problemă. Îi califică la locul de muncă iar după doi- trei ani acestia pleacă în tari unde sunt platiti mai bine.

Iar Adunarea Nationala franceza dezbate un proiect de lege care solicită ca grupul paramilitar rus Wagner, să fie inclus pe lista organizațiilor teroriste a Uniunii Europene. Recent, parlamentarii francezi au adoptat o rezolutie care recunoaște drept genocid Holodomorul, foametea provocată la începutul anilor 1930 în Ucraina de sovietici.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 9 mai 2023