Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 10 mai 2023

george_simion1.jpeg

Președintele AUR George Simion
Sursa imaginii: 
Otilia Ghitescu / RFI România

Un protest AUR a avut loc la Parlament, în care manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii.  Manifestatia a fost organizata ca reacție la un proiect de lege privind „organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie”, proiect  propus de Ministerul Familiei si votat astazi final de Camera Deputatilor. Mai devreme, un incident de securitate s-a petrecut in Parlament, cand o colaboratoare a formatiunii AUR încercase să intre în cladire cu patru gloanţe.

 

sumarul emisiunii 40 de minute

Peste 10.000 de profesori si angajati din sistem au participat astazi la protestul sindicaliştilor din educație.  Oamenii vor salarii mai mari si plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic. Daca revendicarile nu le sunt luate in seama de guvernanti, sindicalistii din educatie ameninta cu declansarea unei greve generale pe 22 mai.

Kievul amenință să interzică importurile din Republica Moldova, dacă Chișinăul va opri importul de cereale ucrainene. La sfarsitul saptamanii trecute, Moldova a informat oficial Uniunea Europeană asupra intenţiei sale de a introduce restricţii temporare. Fermierii moldoveni au cerut in repetate randuri aplicarea acestei masuri.

Iar Germania caută soluţii pentru rezolvarea problemelor create de creşterea numărului de migranţi. Mai mulţi politicieni au lansat propuneri cu privire la reducerea fluxului de refugiaţi şi la modificarea procedurilor de prelucrare a solicitărilor de azil.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 10 mai 2023