Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 16 mai 2023

Federaţiile sindicale din educaţie anunţă grevă generală, din 22 mai. Părinţii sunt îndemnaţi să isi ţină copiii acasă de luni. Sindicaliştii avertizeaza că examenele naţionale ”ar putea fi bulversate”. Maine are  loc o grevă de avertisment. Nemulțumirile vizeaza în special salariile cadrelor didactice.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

E  efervescenta pe scena politica. Premierul Nicolae Ciucă îşi depune mandatul pe 26 mai si nu ar mai fi interesat să preia portofoliul Apărării însă se gândeşte la varianta de a fi vicepremier în cabinetul Ciolacu. PSD şi PNL decid azi in sedinte separate ce ministere vor fi comasate, o şedinţă a coaliţiei de guvernare urmând să aibă loc maine. Deja Marcel Ciolacu a anuntat ca noul executiv va avea mai putine ministere.

Comisarul Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare, bulgăroaica Mariya Gabriel, și-a dat demisia din funcția sa în UE și a acceptat provocarea de a forma un nou guvern de coaliție bulgar. Șeful GERB, partidul din care face parte Mariya Gabriel,  speră că politiciana de 43 de ani va reuși să rezolve impasul de la Sofia, unde cinci alegeri consecutive din ultimii doi ani nu au reușit să producă o majoritate parlamentară și stabilitate politică.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 16 mai 2023