Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 18 mai 2023

ciuca_ciolacu.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Liderii coaliţiei s-au reunit pentru discuţii privind rocada premierilor de săptămâna viitoare şi formula noului Executiv condus de Marcel Ciolacu. Premierul Nicolae Ciucă urmează să îşi depună mandatul pe 26 mai, conform protocolului coaliţiei semnat în urmă cu un an şi jumătate. Surse apropiate discutiilor sustin ca UDMR ar putea pierde ministere în viitorul cabinet.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Dupa profesori, si angajatii din sanatate se pregatesc de greva generala. Sindicatele organizeaza un miting in fata guvernului, pe 8 iunie, iar de la 1 iulie vor intrerupe lucrul.

Sunt peste 10.000 de persoane evacuate in nordul Italiei si 9 morti in urma inundatiilor catastrofale care s-au abatut asupra tarii care au antrenat alunecari masive de teren. Armata si Paza de Coasta au fost mobilizate. Ploile torenţiale după luni de secetă care au uscat pământul, i-au redus capacitatea de a absorbi apa şi au agravat impactul inundaţiilor, au explicat meteorologii.  

Iar Comisia Europeană lansează o propunere de reformă în profunzime a Uniunii Vamale, cea mai mare din ultimii 50 de ani. Santierul care trebuie aprobat de PE și de capitale in urmatorii ani, este menit să faca imposibila evitarea sancțiunilor europene și mai ales frauda. Cum va functiona noul sistem va spunem in aceasta seara.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 18 mai 2023