Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 19 mai 2023

sanctiuni.png

Protestatar în fața Ministerului de Externe al Ucrainei, Kiev, 21 februarie 2021
Sursa imaginii: 
Sergei SUPINSKY AFP via rfi.fr

Liderii G7, reuniti in Japonia, la Hiroshima, au stabilit noi sancțiuni împotriva Rusiei. Presedintele Zelenski nu a facut deplasarea in Japonia desi initial ii era anuntata participarea. Pe de alta parte, Uniunea Europeană va „limita comerţul cu diamante ruseşti”, ca parte a sancţiunilor împotriva Rusiei. Și Marea Britanie a făcut un anunț similar privind sancțiuni împotriva sectorului minier rus, care includ și importul de diamante.

 

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Situatia ministerelor si portofoliilor din noul executiv nu a fost transata. Conducerea UDMR este reunita în şedinţă pentru a lua o decizie referitoare la particparea UDMR la guvernare. Liberalii si social-democratii  îi ofera lui Kelemen Hunor functia de vicepremier si doua ministere- Mediu si Fonduri Europene.  

Neincrederea în instituțiile medicale dar si lipsa educatiei. Sunt explicatiile gasite de sociologul ieșean Ștefan Cojocaru dupa cazurile de nastere la domiciliu, in conditii improprii. O femeie de 42 de ani, a murit după ce a născut acasa, asistată de o moașă găsită pe internet. O alta, de 34 de ani, a ajuns în stare gravă la spital, dupa ce operația de cezariana i-a fost facuta de sot, ajutat de soacra, cu instrumentar medical cumparat de pe internet.

Iar comunitatea Declic da guvernul in judecata din cauza salariului minim pe economie prea mic.  Activistii civici solicita Curtii de Apel Cluj sa anuleze ultima hotarare de guvern prin care acest venit a fost stabilit la valoarea de doar 1863 de lei. Salariul minim trebuie corelat cu valoarea cosului minim de consum, spun reprezentantii Declic. 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 19 mai 2023