Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 23 mai 2023

scoala.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Greva din educatie continua si maine, au anuntat sindicatele dupa intalnirea cu premierul. Evaluarea națională pentru clasa a VI-a a fost amânată pentru sfarsitul lunii mai din cauza grevei. Intre timp, premierul s-a întâlnit  si cu reprezentanți ai părinților și ai elevilor și le-a cerut să susțină demersurile Guvernului ca greva din educație să fie încheiată.   

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

CEDO obligă statul român să adopte o legislație prin care să recunoască cuplurile de același sex. Curtea a admis o plângere formulată de Asociația ACCEPT și de mai multe persoane împotriva statului român. Biserica Ortodoxă transmite ca respinge categoric ideea parteneriatului civil. 

Cel mai mare pericol legat de reforma pensiilor speciale este ca legea sa fie adoptata, dupa care termenele sa fie prorogate, asa incat reforma sa nu se petreaca deloc. Este una din temerile opozitiei dupa ce ministrul Muncii, proaspat  intors de la Bruxelles, a anuntat intre altele ca varsta de pensionare va creste treptat la 65 de ani pentru toti romanii si nici o pensie nu va depasi venitu aflat in plata.

Iar UE lansează misiunea civilă de susținere a Republicii Moldova împotriva ameninţărilor hibride, in contextul invaziei ruse in Ucraina. De la declanşarea războiului, mai multe proteste proruse au avut loc la Chişinău, care, potrivit guvernului moldovean, au avut ca scop divizarea societăţii şi destabilizarea ţării.

 

 
Emisiunea 40 de minute din data de 23 mai 2023