Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Nicolae - Cioburi - la Salonul de proiecte

foto_salonul_de_proiecte.jpg

Sursa imaginii: 
Salonul de Proiecte

Salonul de proiecte din Bucuresti va invita vineri, 26 mai, 18.00, la un ultim tur ghidat al expozitiei Mircea Nicolae - Cioburi. Program de vizitare: joi-duminică, 3-7 pm

Constelația de lucrări din expoziție sintetizează un traseu spațial și metodologic care conectează spațiul urban și împrejurimile imediate cu practica din atelier și mintea artistului, de care ne apropiem prin intermediul textelor. În plus, expoziția demonstrează versatilitatea lui Mircea Nicolae, caracterul lui mereu deschis către noi medii de lucru pe care le învăța pe cont propriu, ceea ce putea reprezenta o sursă de frustrări, dar și de satisfacții.

De la obiectele care implicau transformări „alchimice”, de natură materială și conceptuală, la rigurozitatea fotografiei pe format mare, scenariile complexe transpuse în lucrări video sau acțiunile performative care îmbrățișau hazardul, artistul ajunge în final să se apropie cu aceeași seriozitate și dedicație de mediul tradițional picturii.

Deși producția propriilor lucrări era adeseori solicitantă pentru el, Mircea Nicolae a cultivat în egală măsură desprinderea de obiect, oferindu-le uneori celorlalți creațiile sale, prin acte de generozitate rar întâlnite în comunitatea artistică.

Această expoziție a fost organizată în tandem cu expoziția Mircea Nicolae – Lucruri mărunte, lucruri prețioase, deschisă la Comenduirea Garnizoanei Timișoara în perioada 17 februarie – 23 aprilie 2023 în cadrul evenimentului inaugural Timișoara 2023, fiecare expoziție prezentând lucrări diferite din traiectoria artistului.
 

Am stat de vorba cu Alexandra Croitoru si Magda Radu.

 

Toate edițiile emisiunii Zebra: https://www.rfi.ro/tag/zebra

 
 
Tags: