Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 26 mai 2023

ciuca_ciolacu.jpg

Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciuca a decis sa nu isi mai depuna mandatul si sa isi asume in continuare responsabilitatea de premier, pana la rezolvarea crizei din educatie. Intre timp, greva profesorilor a intrat in cea de-a cincea zi. Sindicatele au refuzat oferta guvernantilor.

 

sumarul emisiunii 40 de minute 

Turcia se pregătește pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Actualul președinte esrte in avantaj dupa ce a câștigat primul tur. In plus, candidatul clasat pe locul al treilea, Sinan Ogan a anunțat că-i îndeamnă pe alegătorii săi să voteze duminică cu Recep Tayyip Erdogan.

Deputata partidului SOR, Marina Tauber, vizata in doua cauze penale , a ramas fara imunitate parlamentara. De la inceputul lunii mai ea este plasata in arest la domiciliu dupa ce a fost retinuta pe aeroportul din Chisinau cand incerca sa plece in Israel.

In Franța, poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva sutelor de activiști pentru climă, care au încercat să împiedice o adunare a companiei petroliere TotalEnergies. ONGurile le cer tot mai vehement companiilor din domeniul petrolie să își seteze obiective mai stricte în privința emisiilor de gaze cu efect de seră.

 
Emisiunea 40 de minute din data de 26 mai 2023