Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În 2023, Tramvaiul Poeziei ajunge la Timișoara

tramvfaiu.jpg

În 2023, "Tramvaiul Poeziei" ajunge la Timișoara
Tramvaiul Poeziei are un program special de weekend, fără opriri în staţii, plecările fiind din depoul (B-dul Dâmboviţa 67) şi retur, urmând 3 trasee. Accesul publicului este gratuit şi este permis în limita locurilor disponibile.
Sursa imaginii: 
Tramvaiul Poeziei / Asociaţia "Arta Nu Muşcă"

Tramvaiul Poeziei a ajuns la a 3-a ediţie, de această dată la Timişoara - Capitală Europeană a Culturii. Pe 3 şi pe 4 iunie, vor fi 5 călătorii interdisciplinare în tramvaiul desenat de artistul Dan Perjovschi. Călătoriile oferă ocazia incursiunii în lumea poeziei contemporane, a oraşului, dar înseamnă totodată şi momente muzicale şi poveşti de pe 3 trasee din oraş, cu scopul de a crea o experienţă inedită pentru redescoperirea lecturii şi a reconectării cu oraşul. 

Cele 5 călătorii urban-poetice au în centrul atenţiei 5 poeţi cunoscuţi şi apreciaţi de public: Svetlana Cârstean, Moni Stănilă, Alina Purcaru, Radu Vancu şi Andrei Dosa, fiecare având atribuite câte două ore de lectură şi discuţie.

"După cele 2 ediţii din Bucureşti, mi-am dorit ca proiectul să călătorească şi în alte oraşe, unde publicul e mai puţin expus la evenimente dedicate poeziei. E o mare bucurie să venim la Timişoara, proiectul fiind deja validat şi inclus în programul capitalei culturale europene, dar şi pentru că în acest oraş a funcţionat primul tramvai din România. Pregătim o experienţă inedită pentru cei 300 de călători în cele 5 curse, astfel încât, oamenii să simtă că păşesc într-o altă lume, datorită unei instalaţii florale speciale, cărţi şi alte surprize, unde îşi pot lăsa deoparte grijile şi să se reconecteze afectiv cu oraşul în care trăiesc şi cu lectura", spune Loredana Munteanu, fondator al Asociaţiei "Arta Nu Muşcă" şi organizator Tramvaiul Poeziei.

Tramvaiul Poeziei are un program special de weekend, fără opriri în staţii, plecările fiind din depoul (B-dul Dâmboviţa 67) şi retur, urmând 3 trasee. Accesul publicului este gratuit şi este permis în limita locurilor disponibile persoanelor care se înscriu cu un email la adresa: [email protected]. Participanţii sunt rugaţi să specifice cursa dorită şi cum ar descrie Timişoara în 2 cuvinte. Viziunea lor despre oraş va ajuta la realizarea unui poem colectiv ce va fi publicat după încheierea evenimentului. Proiectul Tramvaiul Poeziei face parte din Programul cultural naţional "Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023" şi este finanţat prin programul Grow Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.